Cum poți să îți dai seama dacă ai obiceiul să te victimizezi sau ai de-a face cu persoane care fac asta? Ei bine, persoanele care se victimizează pot avea tendința de a adopta anumite comportamente și moduri de gândire care reflectă această percepție a lor ca fiind victime. Aceste comportamente pot varia în funcție de persoană și de circumstanțe, dar unele dintre obiceiurile comune ale persoanelor care se victimizează pot include: exagerarea sau dramatizarea, evitarea responsabilității și atribuirea acesteia altora, creșterea sentimentului e neputință.
Unele persoane pot avea tendința de a exagera sau dramatiza dificultățile și provocările pe care le întâmpină în viață. Pot percepe situațiile obișnuite sau provocările minore ca fiind mai grave decât sunt în realitate și pot prezenta aceste experiențe ca fiind mai traumatice sau nedrepte decât sunt în mod obiectiv.
De asemenea, tendința de a atribui responsabilitatea pentru problemele lor altora sau factorilor externi, evitând să își asume responsabilitatea personal, este un obicei des întâlnit, la fel și a da vina pe alții pentru dificultățile lor și refuzul de a recunoaște propriul lor rol în provocările pe care le întâmpină.
Cei care obișnuiesc să se victimizeze, pot evita asumarea responsabilității pentru propriile acțiuni sau decizii, justificându-și comportamentul sau refuzând să își recunoască contribuția la problemele lor. Acestea pot fi rezistente la ideea de a-și schimba comportamentul sau de a lua măsuri pentru a-și îmbunătăți situația.
Întâlnim și o adoptare a unei atitudini de neputință și lipsă de speranță în fața dificultăților și credința că nu au control asupra propriei lor vieți.
Persoanele care adoptă rolul de victimă pot fi sceptice cu privire la posibilitatea de a schimba lucrurile în bine și pot să nu fie dispuse să își asume riscuri sau să își asume inițiative pentru a îmbunătăți situația.
Astfel, pot căuta atenția și simpatia altora, prezentându-și în mod repetat povestea lor de victimizare și solicitând sprijin emoțional sau ajutor. Pot căuta validarea sau confirmarea din partea altora că sunt într-adevăr victime și că suferința lor este reală.
Este important să se înțeleagă că aceste comportamente pot fi rezultatul unei traume reale sau a unor dificultăți semnificative pe care le întâmpină o persoană. Cu toate acestea, este esențial să se caute sprijin și să se ia măsuri pentru a face față și a depăși sentimentele de victimizare, în loc să se rămână într-un model perpetuu de gândire și comportament victimizat.
Mai multe articole semnate de Ioana-Lorena Marchiș puteți găsi accesând următorul link:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100087801557217
Psiholog Ioana-Lorena Marchis