Din dorința de a nu rămâne singuri, doar gândul că acest lucru s-ar putea întâmpla poate să creeze o stare de neliniște și o frică irațională care impinge către a face orice pentru relație și a tolera orice comportament al partenerului. Ei bine, uite rețeta ideală pentru o relație toxică, nefericită, aducătoare de frustrări.
Bineînțeles, nu toate relațiile care nu funcționează sunt formate din oameni toxici sau care doresc doar să piardă timpul cuiva. Cîâteodată pur și simplu nu merge. A pleca dintr-o relație care nu reușește să se îndrepte spre viitorul pe care tu ti-l dorești este ceea ce trebuie să faci pentru a avea șansa să găsești persoana cu care să construiești un drum comun. Deși pare greu de crezut, vei fi bine. Ai de ales intre perioada plină de frustrări din relație, care nu se mai termină, sau perioada dureroasă de după, dar care trece și e eliberatoare.
Nu ține de noi să convingem pe cineva că suntem ceea ce au ei nevoie. Nu putem să ținem lângă noi pe cineva care nu vrea să fie prezent, care nu vrea să se implice. Insă ține de noi să acceptăm că o legătură nu ne va oferi ceea ce dorim și să punem punct jocurilor care nu duc nicăieri.
O relație sănătoasă este una în care fiecare este dispus să depună munca necesară pentru ca lucrurile să funcționeze. Intelegerea partenerului, a nevoilor acestuia, a limitelor acestuia și găsirea unui echilibru de dat-luat. Persoana perfectă nu există. Fiecare dintre noi are limite în ceea ce privește îndeplinirea nevoilor celuilalt în totalitate. Un nivel de toleranță este necesar în orice relație cu privire la cât poate oferi celălalt. Niciunul dintre parteneri nu este in acea relație pentru a face pe plac celuilalt întru totul. O astfel de pretenție este nerealistă, având în vedere că nici noi la rândul nostru nu putem face totul pentru celalalt. Trebuie să apreciem eforturile pe care partenerul le face pentru funcționarea relației și să limităm așteptările cu privire la ce credem că sunt nevoile noastre.
Cu toate acestea, nu putem construi o relație cu cineva cu care nu putem vorbi despre viitor, nu putem face planuri și care ne ignoră nevoile constant. Întâlnim, în zilele noastre, așa numite relații, dar care nu sunt definite, asumate, care țin oameni blocați perioade lungi de timp în incertitudini și manipulări care nu permit atingerea unei stări de bine, liniște, siguranță, fericire în cuplu.
De asemenea, un lucru important este să fim dispuși să plecăm din relație în momentul în care partenerul nu depune niciun efort pentru a ințelege nevoile noastre și a îndeplini ceea ce poate și ține de el. Cu toate că trebuie să existe toelranță, sunt situații când nu pretențiile noastre sunt prea mari, ci lipsa de implicare a celuilalt este evidentă. În momentul în care ești dispus să pleci, dacă lucrurile nu se îndreaptă spre direcția bună, atunci puterea e la tine. În momentul în care impui limite, știi ce vrei și știi că nu ești absurd în așteptări, celălalt are de ales între a fi sau a nu fi omul de care ai nevoie.
E normal să simți frică în fața unor noi inceputuri. E o realizare importantă să poți să te alegi pe tine prima dată. În loc de vinovăție, e un motiv de mândrie. Armonia vine din starea de bine a fiecăruia în parte, pusă impreună pentru o relație sănătoasă. Orice altceva nu merită.
Decizia ne aparține.
Mai multe articole semnate de Ioana-Lorena Marchiș puteți găsi accesând următorul link:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100087801557217
Psiholog Ioana-Lorena Marchis
PSIHOLOGUL DE SERVICIU: Ce este și cum îmbunătățim reziliența psihologică?