Ieri, in timp ce conduceam către cabinet, destul de prinsă în gândurile mele, la radio era povestită un fel de povestioară, pildă, pe care deși o auzeam, nu o ascultam atent. La finalul ei însă mi-au sunat în urechi cuvintele „Noi aici nu vindem fructe, ci semințe”, astfel că povestioara s-a rederulat în mintea mea. Voi spune pe scurt ce îmi amintesc, însă cu cuvintele mele.
Se pare că într-un anumit loc un înger negustor si-a deschis o prăvălie. Vindea numai bunătăți precum iubire, bunăstare, sănătate, noroc și altele de acest fel. Un trecător intră în prăvălie și văzând atâtea lucruri necesare lui, intreabă de preț. Îngerul răspunde că totul este gratis, nu costă nimic. Astfel că trecătorul se decide că doreste o sacoșă de sănătate, niște noroc, cam o găleată, iubire din plin într-o coșarcă, la fel și bunăstare, din care dorește să dea și prietenilor săi. Îngerul se retrage într-o altă încăpere, timp în care cumpărătorul se gândește la un plan cum o să ducă el toate cele cumpărate. Când îngerul se intoarce, îî pune în palmă un pachet mic de hârtie, bine împăturit. Cumpărătorul mirat spune că se aștepta ca toate cele să fie foarte voluminoase. Îngerul, zâmbind, îî răspunde blând: „Noi aici nu vindem fructe, ci semințe.”
Ai semințe pentru fiecare dorință și trebuință și ai resurse interioare pentru a le face să crească așa cum dorești. Depinde de tine cum îngrijești răsadurile, cât de des și cu ce le uzi. Pentru a avea roadele dorite e necesar să iți investești resursele, dar mai ales este important să vizualizezi atât rezultatul dorit, cât și opusul, iar mai apoi să conștientizezi ce simiti pentru fiecare variantă. Ce se poate întâmpla dacă devii neglijent și cultura ta nu se dezvoltă armonios sau se usucă? Decide-te ce dorești și fă în așa fel încât să aduci echilibrul în grădina ta. Fii atent să nu uzi prea mult intr-o parte, în detrimentul altei părti. Învață ce ai nevoie pentru fiecare domeniu pe care il vrei prosper și echilibrat, pentru a putea sa iți dozezi în consecință resursele, astfel ca roadele să fie cele pe care ți le imaginai la început în varianta dezirabilă.
De asemenea, făcând o paralelă cu domeniul în care activez, în cabinetul psihologului vei primi semințele necesare și vei învăța să iți descoperi resursele interioare, însă nivelul până la care îți vei crește și valoriza potențialul depinde de cât de dispus ești să depui efortul necesar.
Alege-ți greul: să trăiești pe un teren arid și cu regretul că nu ai depus efortul necesar la momentul potrivit sau să depui acel efort, care poate aduce și un discomfort inițial, pentru a avea, și ulterior a întreține, ceea ce ai nevoie pentru armonie și echilibru.
Și tot in nota a ce am mai auzit, ce am mai citit, imi vine in minte următorul lucru: gradul până la care o persoană poate crește este direct proporțional cu cantitatea de adevăr despre el însuși pe care o poate accepta fără să o ia la fugă.
Dacă plantezi, iar mai apoi uzi, va crește!
Mai multe articole semnate de Ioana-Lorena Marchiș puteți găsi accesând următorul link:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100087801557217
Psiholog Ioana-Lorena Marchis