Indiferent cât rău produce, preferăm să ne prefacem că nu vedem elefantul din cameră. In relație, la serviciu, in comunitatea din care facem parte, se întâmplă de foarte multe ori să ne împiedicăm de o problemă evidentă, pe care toată lumea o percepe însă nimeni nu dorește să vorbească despre ea. De aici și expresia cu elefantul, deoarece e mare, vizibil, n-ai cum să nu-l observi, dar preferi să te înghesui pe lângă el, mințindu-te ca este suficient loc în camera. O problema care nu este scoasă la lumină deoarece este politic, social, personal stânjenitoare sau periculoasă, întru-un fel sau altul.
În relații, cel mai bun exemplu este acela când fiecare presupune că partenerul știe ce gândește celălalt. Eu ma aștept ca partenerul să îmi citească gândurile, sau fac scenarii despre ce gândește celalalt, și astfel apare un comportament pasiv-agresiv „in sufragerie”. Se iau de-a gata unele presupuneri, se iscă certuri din „nimic”, se trântesc oale și uși că poate celalalt se prinde care este problema. Și elefantul crește.
De cele mai multe ori, evităm unele subiecte care par dificile, umilitoare sau rușinoase, ne prefacem că nu avem nicio problemă, purtăm măști ca să evită posibile divergențe de opinie. Nu punem întrebările incomode pentru ca nu vrem să știm răspunsul. Deși este evident. E în cameră cu noi. Îl știm, dar îl negam. Nu vrem să ne simțim inconfortabil, este ceva sensibil sau efectiv nu suntem dispuși sa consumăm energia necesară pe care o presupune schimbarea, ieșirea din zona de confort, acțiunea. Ne prefacem că nu știm ce avem de făcut, ca să nu trebuiască sa facem.
Cum scoatem elefantul din cameră?
Ei bine, comunicând asertiv și ascultând activ. Trebuie să punem întrebări, să verificam cu cei în locul cui gândim dacă scenariul imaginat are vreo legătură cu realitatea. Gata cu presupunerile. Dând un nume elefantului, putem începe să rezolvam problemele. Indiferent că este vorba despre familie, copii, sanatate, buget, sarcini profesionale, este sănătos să nu mai negam realitatea și sa punem pe masă problemele stringente care nu fac decât sa acumuleze tensiuni și distanțare atât timp cât ne prefacem ca totul este în regula.
În ce situații te-ai întâlnit cu elefantul din camera?
Mai multe articole semnate de Ioana-Lorena Marchiș puteți găsi accesând următorul link:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100087801557217
Psiholog Ioana-Lorena Marchis