Cu toții ne facem anumite planuri, dorim să câștigăm ceva, să devenim cineva, să obținem anumite rezultate. Ne facem și o strategie, ne dăm un termen limită, ba chiar povestim celor apropiați despre aspirațiile noastre. Bineînțeles, mai sunt printre noi și cei care iși doresc și cam atât. Nu au idee de unde să înceapă, dar nici nu mișcă un deget să afle.
Consider că cei care și reușesc, realizează cât mai devreme importanța disciplinei și iși dezvoltă o toleranță ridicată la frustrare.
De foarte multe ori, oamenii renunță, la scurt timp după ce se pun în mișcare spre îndeplinirea planului, nu pentru că traseul este foarte greu, ci pentru că este mai greu decât și-au imaginat ei. Dificultățile pot fi depășite, însă așteptările inițiale fiind altele, se descurajează și preferă să spună că e prea dificil sau chiar imposibil să-și atingă țelurile.
De ce se întâmplă asta? Pentru că avem tendința să ne imaginăm independenți finaciar, campioni în sportul pe care îl practicăm, specialiști consacrați în meseria noastră, însă nu vrem să depunem și efortul aferent pentru obținerea rezultatelor. E frumos să ne imaginăm laurii, beneficiile, și în reveria asta chiar susținem că ne apucăm serios de treabă și în curând vom învinge. Ei bine, fără așteptări realiste cu privire la ce implică tot procesul, ajungem până la alimentară, luăm o înghețață și ne zicem că suntem bine la nivelul acesta, e suficient, și alții sunt la fel și o duc bine, plus că nu merită efortul.
Care e mentalitatea potrivită?
1. Succesul durabil necesită adesea sacrificii pe termen scurt în favoarea obiectivelor pe termen lung. Persoanele învingătoare sunt dispuse să investească timp și energie în direcția unui viitor mai bun. Ele sunt dispuse să depună eforturi susținute pentru a obține ceea ce își propun, chiar și în fața dificultăților și obstacolelor.
2. Capacitatea de a rămâne disciplinat și de a-ți păstra autocontrolul este esențială pentru atingerea obiectivelor. Creaza-ți obiceiuri, rutine și ține-te de ele, indiferent de ce intervine. Din momentul în care le-ai repetat suficient, vor deveni automatism.
3. Atingerea obiectivelor nu vine întâmplător. Persoanele de succes sunt bine organizate și dezvoltă planuri concrete pentru a-și atinge obiectivele. Prin urmare, o documentare inițială este de folos pentru a nu ne lovi de ce ziceam mai sus, legat de așteptările nerealiste.
4. Eșecurile și dezamăgirile sunt inevitabile în drumul către reușită. Persoanele învingătoare au capacitatea de a se ridica din nou și de a învăța din experiențele negative. Asumă-ți risucri și acceptă nesiguranța și posibilele greșeli.
5. Documentează-te permanent, nu rata noutățile din domeniul în care vrei să excelezi, arată un interes real și caută noi metode de a îți depăși limitele, de a fi performant. Succesul nu este un punct final, ci un proces continuu.
6. Dezvoltarea ncrederii în propriile abilități este esențială pentru a-ți atinge obiectivele. Persoanele învingătoare au încredere în ei înșiși și în capacitatea lor de a-și gestiona viețile și de a face față provocărilor. Iar dacă ești disciplinat, deții informațiile necesare și ai un plan structurat, încrederea în sine vine la pachet.
7. Lucrează zilnic la planul tău. Mult. Puțin. Oricât.
Lista poate continua și bineînțeles, se aplică cu diferite nuanțe la diferite persoane. Trăim vremuri în care observăm că nu mai există dorința de a excela, generațiile tinere au o toleranță la frustrare foarte scăzută și asta pentru că li s-au oferit soluții la orice problemă încă de mici, fără să fie lăsați să încerce să găsească singuri rezolvările. Cu toate acestea, depinde de fiecare în parte să fie sincer cu sine și responsabil pentru situația din viața lui.
Voi ce alte caracteristici vedeți importante și de folos în realizarea obiectivelor?
Mai multe articole semnate de Ioana-Lorena Marchiș puteți găsi accesând următorul link:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100087801557217
Psiholog Ioana-Lorena Marchis