Știai că există o predispoziție spre agresivitate la copiii ai căror părinți nu sunt prezenți emoțional în viața lor? Când părintele nu reușește să transmită mesajul securizant către copil prin care să reiasă că părintele este responsabil, știe ce face, este competent, puternic, are autoritate în fața copilului, copilul va primi mesaje mixte de insecuritate, incercând astfel să preia controlul prin violentă asupra celor din jur, urmată chiar si de delincvență juvenilă, neștiind cum să proceseze altfel frustrarea pe care o simte.
Pentru a crește copii cu un stil de atașament securizant este important să îi asigurăm că sunt văzuți, auziți, susținuți. Cu toții dorim să simțim că aparținem celor dragi, că suntem conectați cu oamenii noștri, iar pentru asta, relațiile de atașament sunt foarte importante incă din copilărie. Diminuarea autorității părinților față de copii duce la indepartarea emoțională a copiilor față de adulți, fapt ce poate avea drept consecință apariția agresivității in comportamentul copiilor și a adolescenților.
În incercarea de a evita anumite reacții ale copiilor, crezând că astfel se câștigă liniște, unii părinți devin prea permisivi, predau conducerea copiilor, uitând că ei sunt cei responsabili să țină frâiele. Nu vorbim neapărat de dominația asupra copiilor, cât despre influențarea acestora și a traseului pe care pășesc în viață. Pentru a schimba comportamentele copiilor trebuie să fim prezenți în viața lor, să le fim alături, să le validăm emoțiile, să restabilim ierarhia firească dintre adultul responsabil si iubitor și copilul debusolat care are nevoie de siguranță și îngrijire.
Copiii au nevoie de indrumare, de prezență fizică și emoțională, de autoritate și limite pentru a se simți în sigurantă și a se dezvolta armonios.
Mai multe articole semnate de Ioana-Lorena Marchiș puteți găsi accesând următorul link:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100087801557217
Psiholog Ioana-Lorena Marchis