Vezi VIDEO
Dietele sunt, dincolo de orice, o lupta cu tine insuti, cu ispitele si derapajele culinare, cu privarile de toate felurile si cu efortul din sala de gimnastica. Tocmai de aceea, numerosi factori psihologici influenteaza succesul unei diete si pot fi decisivi cand vine vorba de renuntare. Specialistii ne recomanda obiectivele “smart”, clar stabilite si usor de atins, programul bine pus la punct si foarte multa motivatie intrinseca.
De cele mai multe ori rezultatele unei diete nu sunt pe masura asteptarilor si atunci, intr-o lume in care toti vor sa traiasca sanatos, decidem sa fim rebeli si gasim nonconformisul intr-o portie de cartofi prajiti si un hamburger.
“Practic, ar fi mai multi factori care intervin in acest stadiu, in momentul in care ne-am hotarat sa devenim sanatosi, in functie de stadiul in care ne aflam cu dieta. Cateodata ne consideram si ne dorim sa fim rebeli, atunci cand ne uitam in jur si vedem ca toti ceilalti sunt aproape perfecti, iar tu te straduiesti, incerci si nu reusesti si atunci devii rebel. Doresti sa fii impotriva curentului de a fi sanatos si iti faci rau tie insuti”, a explicat psihoterapeutul Cristina Oanea.
Obiectivele oricarei diete trebuie stabilite inca de la inceput, iar programul trebuie pus la punct, in asa fel incat sa avem evidenta clara a fiecarui pas facut spre atingerea obiectivului.
“Ar trebui sa facem un obiectiv smart si a ne specifica exact ceea ce dorim. Dorim sa slabim, dar trebuie sa stim exact cate kilograme si in cat timp, sa ne stabilim exact programul si ceea ce avem de facut pentru asta. Trebuie urmarit un program si trebuie notat fiecare pas. O agenda ar fi binevenita, pentru ca vom putea nota tot ceea ce facem zilnic in sensul acesta”, a adaugat Cristina Oanea.
In timpul dietelor apar si momente de descurajare, perioade in care cura de slabire pare a nu mai da rezultatele scontate, iar atunci cei mai multi dintre noi avem tendinta de a renunta. Incurajarile sunt esentiale in aceste momente, iar motivatia intrinseca are un rol extrem de important.
“Dupa un anumit timp, pe parcursul dietei pot aparea anumite blocaje. Am slabit cateva kilograme iar apoi apare o perioada in care ne blocam si nu mai reusim sa dam jos. Atunci ne plafonam. Uitam ca am inceput sa facem ceva si avem tendinta de a ne relua proastele obiceiuri. In aceste momente trebuie sa ne incurajam, sa ne spunem ca nu e nimic anormal si ca vom continua sa ne simtim bine si sa fim sanatosi. Pana la urma acesta este scopul, sa fii fericit cu tine insati”, a declarat psihoterapeutul.
Specialistii spun ca atunci cand dorim sa reducem greutatea corporala, cel mai important factor de care trebuie sa tinem seama este factorul emotional. Anumite persoane mananca atunci cand sunt suparate sau confuze, iar pentru altii mancatul poate fi o forma prin care sa evite sa se gandeasca la probleme sau sa actioneze pentru a le rezolva.
Tocmai de aceea, de multe ori, inainte de inceperea unei diete, este indicat sa stabilim clar prioritatile si pasii pe care trebuie sa ii urmam si sa nu ne abatem de la program.
Sursa: Tania Purcaru