El a precizat ca firma italiana angajata de ministerul mediului a terminat lucrarea, astfel incat statiile vor putea fi puse in functiune in urmatoarele zile. Monitorizarea se va face in cinci puncte: Statie trafic – bd. Bucuresti, Statie fond urban – bd. Unirii (Parcul Mara), Statie fond suburban – Scoala Nr. 13 Firiza, Statie industrial 1 si 2 – Scoala Nr. 9, Ferneziu si Colonia Topitorilor.
Datele culese de la statiile de monitorizare vor fi transmise pe doua panouri de afisare, unul extern – montat in Parcul Mara din Baia Mare, si unul intern – care se va afla la sediul APM.
Proiectarea retelei de monitorizare a calitatii aerului in Baia Mare s-a realizat in cadrul proiectului ”Asistenta tehnica pentru Romania in vederea pregatirii tehnice”, derulat de ministerul mediului.
In urma cu mai multi ani, pe cladirea de langa Magazinul Maramures, a mai fost montat un panou pe care erau afisate informatii legate de starea mediului, insa organizatia nonguvernamentala care l-a primit in gestiune nu a avut fonduri sa il intretina, astfel incat proiectul a fost abandonat.
Potrivit raportului saptamanal al APM Maramures, Baia Mare continua sa fie un oras cu mari probleme in ce priveste poluarea. Din datele comunicate, reiese ca in zonele industriale ale municipiului (Colonia Topitorilor, str. Electrolizei) concentratia maxima admisa pentru media zilnica a fost depasita de pana la 4 ori la plumbul in pulberi de suspensie şi de pana la 2,5 ori la cadmiu.
Sursa: Meda Muntean