Directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, a fost eliberat, joi seara, 5 iunie, dupa expirarea ordonantei de retinere, el fiind acuzat de abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului in dosarul privind acordarea ilegala de subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice.
Benu a fost adus, miercuri seara, 4 iunie, la sediul DNA Suceava pentru audieri, iar ulterior a fost retinut. El a fost prezentat, joi, Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventiva, dar instanta nu s-a pronuntat asupra cererii procurorilor pana la ora 22.40, cand a expirat ordonanta de retinere, astfel ca Benu a fost eliberat.
Procurorii DNA Suceava il cerceteaza pe Benu pentru abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului in legatura cu gestionarea fondurilor europene si protectia acordata de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel incat sa obtina pe toate exploatatiile subventii de la Uniunea Europeana.
Conform anchetatorilor, in momentul in care DNA a facut publica ancheta si a solicitat documente in cadrul cercetarilor, au aparut probe potrivit carora Benu ii transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum sa raspunda la aceste solicitari astfel incat sa denatureze adevarul si sa scape de raspundere penala.
Si ceilalti trei inculpati din acest dosar pentru care DNA Suceava a cerut arestarea preventiva au fost eliberati la incheierea celor 24 de ore de retinere.
In acelasi dosar se mai judeca cererile de arestare preventiva formulate de DNA in cazul directorului adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, acuzata pentru acordarea de subventii cu incalcarea legii, abuz in serviciu si dare de mita, al medicului veterinar Neculai Toma, acuzat de fals si inselaciune si consilierului judetean liberal Ioan Piticari acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata, si inselaciune in forma continuata.
In acest caz, potrivit DNA Suceava, prejudiciul estimat este de peste cinci milioane de lei.
Procurorii DNA Suceava au dispus inceperea si apoi extinderea urmaririi penale in rem, pentru acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, inselaciune, dare de mita, luare de mita, spalare de bani si folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
Cercetarile in acest dosar vizeaza admiterea la plata a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri, ce nu indeplineau conditiile de eligibilitate, arata procurorii.
Anchetatorii sustin ca, pentru obtinerea ilegala de subventii in domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si Siguranta Alimentelor Suceava, in complicitate cu doctori veterinari concesionari, au infiintat exploatatii fictive de crestere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au inregistrat in Registru National al Exploatatiilor si in Baza Nationala de Date a ANSVSA, in vederea obtinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acorda producatorilor agricoli in cadrul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic.
Astfel, pentru indeplinirea conditiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectati in acest dosar ar fi modificat, in Baza Nationala de Date a ANSVSA – SNIIA, data infiintarii exploatatiilor sau a miscarilor de animale, in unele cazuri fiind utilizate exploatatii virtuale.
Sursa: Mediafax