Am putea avea două zile de vot, la referendumul pentru familia tradițională. Motivul îl constituie faptul că există riscul ca referendumul să nu atingă pragul minim de 30% prezență la vot, adică în jur de 5 milioane și jumătate de români care să își exprime opțiunea în privința căsătoriei dintre un bărbat și o femeie.
Pentru a fi siguri că va fi un succes, PSD vrea să repete situația de la referendumul din 2003, pentru aprobarea Legii de revizuire a Constituției României.
Din estimări a reieșit, atunci, că ar fi necesare 2 zile pentru ca 50% + 1 din alegători să se prezinte la vot, așa că referendumul a fost organizat pe parcursul a două zile.
Guvernul vrea să se asigure că se atinge pragul pentru validarea scrutinului, astfel că, marți, cel mai probabil va da o Ordonanță de Urgență prin care va stabili că scrutinul se desfășoară sâmbătă și duminică.
Legea de organizare a referendumului a fost modificată, astfel că noua legislație spune că proiectul de revizuire adoptat de Parlament va fi trimis la Curtea Constitutionala pentru ca aceasta sa îl evalueze si abia apoi va fi publicat în Monitorul Oficial, dacă primeste aprobarea CCR.
De la data publicării vor curge cele 30 de zile, termen în care trebuie organizat referendumul.
Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Acest lucru s-a produs, deja, în cazul referendumului pentru familia tradițională, prin votul de luni, din plenul Senatului.
Luni, CCR trebuie să valideze votul din Parlament, pentru ca Guvernul să poată demara procedura de organizare a scrutinului.
Executivul va stabili, prin hotărâre de Guvern, data referendumului precum și aspectele legate de campania electorală.
sursa Libertatea