Sesiunea pentru depunere si validare a dosarelor producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de autovehicule care doresc sa se inscrie in Programul ‘Rabla’ din acest an debuteaza luni si va dura pana pe data de 28 martie, a anuntat Administratia Fondului pentru Mediu /AFM/. Potrivit institutiei, incepand din 24 martie a.c., conditiile de participare la Programul ‘Rabla 2014’, precum si documentele pe care trebuie sa le depuna producatorii/dealerii auto pot fi gasite in Ghidul de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national publicat pe site-ul AFM, la sectiunea aferenta Programului.
Pentru editia din acest an, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru pentru persoane juridice si institutii publice. Bugetul alocat pentru acest an este de 140 de milioane de lei. Termenul limita de depunere a dosarelor de validare este 28 martie 2014.
Lista producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati sa participe in anul 2014 la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national, precum si cea a operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, vor fi publicate pe site-ul Fondului pentru Mediu.
La finele saptamanii trecute, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a declarat ca Programul ‘Rabla’ va debuta in jurul datei de 1 aprilie, iar specula cu tichete valorice va disparea odata cu repartizarea electronica a acestora.
‘Undeva, dupa 1 aprilie va fi lansat programul. Va fi schimbata total modalitatea in care romanii vor interactiona cu programul. Se va merge numai la comerciantii de autovehicule, vor exista tichete electronice si acestea vor fi atrase de catre comercianti dintr-o baza nationala, fara o distribuire localizata pe judete, ci pur si simplu daca se intrunesc conditiile — datele masinii care urmeaza sa fie scoase din uz si datele proprietarului sau ale cumparatorului pentru care cedeaza — poate sa aiba dreptul sa traga un tichet electronic. In cinci zile trebuie sa radieze masina, iar in alte 25 sa se formalizeze un contract de vanzare-cumparare. Daca aceste conditii nu se intrunesc, tichetul se intoarce in baza nationala. Specula cu tichete va disparea odata cu introducerea acestui tichet electronic. Ce va ramane valabil este ca daca doi prieteni se inteleg, se duc impreuna la comerciant, semneaza documente declarative asupra faptului ca se preda pentru persoana terta, iar datele acestora intra in sistemul national’, a explicat Korodi.
Proiectul de ordin privind derularea programului ‘Rabla’ 2014 prevede ca posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani isi vor putea achizitiona, in 2014, o masina noua prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric in suma de 6.500 de lei, care se va aloca electronic.
In vederea stimularii achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 de lei in urmatoarele situatii: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, respectiv achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
Programul de Stimulare a Innoirii Parcului auto, cunoscut in special sub numele de ‘Rabla’, este guvernamental, sustinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, prin Administratia Fondului pentru Mediu.
Conform AFM, romanii au cumparat, pana in prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul programului ‘Rabla 2013’, iar circa 19.900 de masini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numarul total de autovehicule cumparate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri. AFM a alocat, in 2013, in prima faza, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete ‘Rabla’. Ulterior, din noiembrie, numarul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.
Datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ arata ca parcul auto national din Romania ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unitati, in crestere cu 4,73% fata de aceeasi perioada din 2012.
Sursa: Agerpres