Viiturile de genul celor petrecute acum cativa ani in Tarlisua, judetul Bistrita Nasaud si localitatea Arbore din judetul Suceava vor fi anuntate din timp, odata cu repunerea in functiune a radarului hidrometeorologic de pe Varful Ignis, amplasat la o altitudine de 1.307 metri. Timp de aproape doi ani de zile, aparatul a functionat cu intermitente. Functionarea radarului va face posibila marirea timpului de anticipatie si cresterea preciziei cu care va fi apreciata cantitatea de precipitatii cazuta, in zona de actiune a radarului, respectiv in judetele Maramures, Satu Mare, si pana in Ucraina.
Radarul hidrometeorologic a fost montat pe Varful Ignis in 2001, insa in 2007, aparatul s-a defectat, dupa ce a fost traznit. Timp de aproape doi ani, radarul a functionat cu restrictii, pentru a nu se defecta de tot, dupa cum a declarat consilierul Radu Farcas din cadrul Directiei Apelor Somes Tisa (DAST).
Investitia initiala a costat 2.400.000 de euro, fiind realizata din fonduri Phare si co-finantarea guvernului. In schimb, reparatiile la radar se ridica la 65.000 euro, bani care provin din bugetul DAST. Lucrarile de reparatii nu se incheie aici, pentru ca trebuie revizuite in cele mai mici detalii programele de soft, pentru ca radarul sa ofere intr-adevar informatii corecte.
Radarul va intra si in fluxul informational international, astfel incat autoritatile din Ungaria si Ucraina vor primi cele mai proaspete si corecte informatii despre cantitatile de precipitatii care vor cadea si chiar vor fi prognozate posibilele viituri de pe raul Tisa.
Radu Farcas a spus ca functionarea radarului e foarte importanta pentru ca rezolva problema comunitatilor din Maramures, Satu Mare si chiar Ucraina, acestea putand fi alarmate in cel mai scurt timp despre viiturile care urmeaza sa se produca. Totusi, specialistul DAST a atras atentia ca asta nu inseamna ca natura va fi controlata, ci ca va exista o monitorizare mult mai eficace.
”Natura nu o putem controla, doar monitoriza. Noi asta urmarim sa ne apropiem cat mai mult de realitate, cu aceste monitorizari. Radarul e un aparat de prognoza, care mareste timpul de anticipatie si precizia prin care se poate aprecia cantitatea de precipitatii cazuta. De exemplu putem prognoza o eventuala unda de viitura de pe malul drept al Tisei”, a explicat Radu Farcas.
Radarul are o raza de actiune de 100 km, care acopera atat teritoriul romanesc, cat si pe cel ucrainean. Acesta este destinat supravegherii subbazinelor hidrografice ale Tisei: Viseu si Iza, din Romania, precum si Teresva si Sopurka, din Ucraina.
Sursa: Camelia Tocaci