Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) lansează al șaselea Raport național privind respectarea prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului (Statutul Studentului) în instituțiile de învățământ superior de stat din țară, oferind astfel o imagine detaliată a situației existente, în anul universitar 2017-2018. Documentul analizează atât gradul de implementare la nivel local al prevederilor documentului național, precum și gradul de respectare al drepturilor și obligațiilor studenților. Adoptat la propunerea ANOSR, după negocieri ce au durat peste 5 ani, Codul drepturilor și obligațiilor studentului este actul normativ care reglementează toate drepturile, obligațiile și responsabilitățile studenților înmatriculați în universitățile din România, reprezintă prima inițiativă legislativă exclusiv studențească, iar aria sa de aplicabilitate este valabilă atât în universitățile de stat, cât și în cele private.
Raportul analizează, în primul capitol, conținutul celor 42 de Coduri universitare ale drepturilor și obligațiilor studentului, adoptate de către instituțiile de învățământ superior de stat din România până la 30 septembrie 2018 și care, la momentul colectării datelor (16 ianuarie – 10 februarie 2019), erau publice pe site-urile proprii ale acestora. S-au urmărit transpunerea, adaptarea, precum și omisiunea drepturilor și obligațiilor prevăzute în documentul național, în vederea identificării discrepanțelor între legislația națională și practicile interne ale universităților.
Al doilea capitol prezintă perspectiva studenților asupra stadiului implementării prevederilor Statutului Studentului. Conținutul capitolului este fundamentat pe răspunsurile reprezentanților organizațiilor studențești membre ANOSR, la un chestionar lansat în luna noiembrie 2018, având ca referință perioada anului universitar 2017-2018. Datele colectate au fost analizate și interpretate prin metode analitice, logice și comparative.
Pornind de la concluziile analizelor efectuate, la finalul raportului pot fi găsite o serie de recomandări adresate atât universităților, cât și Ministerului Educației Naționale, precum și organizațiilor studențești, studenților reprezentanți și nu în ultimul rând, studenților – beneficiarii direcți ai prevederilor Codului.