Praful mineral saharian transportat zilele acestea deasupra Europei va produce un maxim in Romania incepand de vineri seara, masele de aer purtatoare de particule minerale vor atinge mai intai vestul tarii si vor acoperi ulterior intregul teritoriu, informeaza Observatorul Atmosferic Roman RADO.
„Se asteapta ca in orele urmatoare aceste concentratii sa creasca. In ciuda precipitatiilor inregistrate pe traiectoria maselor de aer, altitudinea mare la care praful a fost injectat de furtunile desertice a favorizat transportul in intreaga Europa, depunerea acestuia la sol fiind nesemnificativa in comparatie cu cantitatea uriasa rezidenta in troposfera. In aceste conditii, modelele de prognoza anunta concentratii de pana la 150 mcg/mc la sol in Romania si semnificativ mai mari la altitudini de peste 2 km. Prezenta plafonului de nori in timpul zilei de maine (sambata n.r.) va actiona ca o bariera, impiedicand depunerea consistenta a prafului la sol. Precipitatii „murdare” sunt totusi de asteptat, avand in vedere faptul ca o parte mica a particulelor de praf se va regasi si la altitudini mici, sub plafonul de nori”, mentioneaza reprezentantii RADO.
Conform observatiilor efectuate la cele patru statii lidar ale RADO, vineri dimineata stratul de praf inregistra concentratii de aproximativ 50 micrograme/mc la o altitudine de 3-5 km. Observatorul Atmosferic Roman va continua sa monitorizeze acest fenomen alaturi de intreaga retea de sisteme lidar a Europei, EARLINET.
„Amploarea acestei intruziuni pare a fi mai ridicata decat in anii precedenti, conform modelelor de prognoza, dar acest lucru ramane sa fie validat prin observatii directe. Cele patru sisteme cu laser din Romania, operationale la Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara si Bucuresti-Magurele, pot detecta particulele din atmosfera pana la altitudini de 15 km, fiind implicate in studii internationale privind proprietatile acestora si efectele asupra climatului si calitatii aerului”, subliniaza comunicatul RADO.
Sursa: Agerpres