Fostul lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzic, inculpat de genocid si crime de razboi de justitia internationala si cautat de aproape 13 ani, a fost arestat, au anuntat luni spre marti noapte serviciile speciale sarbe. Autoritatile au aratat si primele fotografii de dupa retinerea lui Karadzic, cu un lider imbatranit, si au dat detalii despre capturarea sa. Radovan Karadzic, dupa capturare
”Karadzic a fost localizat si arestat in Serbia de fortele de securitate sarbe”, a indicat un comunicat oficial de la Belgrad. Radovan Karadzic a fost transferat la sediul Tribunalului pentru crime de razboi din Belgrad, in conformitate cu legea privind cooperarea cu instanta de la Haga, nefiind insa specificate si imprejurarile arestarii acestuia. Ulterior, el a fost audiat pe parcursul noptii de un judecator de instructie de la Belgrad, care a anuntat ca interogatoriul a fost incheiat si ca fostul lider al sarbilor din Bosnia poate fi predat Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie de la Haga.
In urma interogatoriului, avocatul lui Radovan Karadzic, Svetozar Vujakic, citat de agentia Beta, a declarat ca fostul lider politic al sarbilor din Bosnia ar fi declarat in timpul audierii ca ”a fost arestat vineri intr-un autobuz la Belgrad, fiind apoi plasat intr-o celula de detentie”. Avocatul a mai indicat ca Radovan Karadzic, care ar fi calificat situatia drept ”o farsa”, ar fi facut uz de dreptul sau de a nu raspunde la anumite intrebari pe parcursul interogatoriului.
Radovan Karadzic, in plina glorie |
Arestarea lui Radovan Karadzic a fost salutata de presedintia franceza a Uniunii Europene, care a calificat momentul drept „o etapa importanta a aderarii Serbiei la spatiul comunitar”.
Fostul presedinte al Republicii Srpska din timpul razboiului din Bosnia, Radovan Karadzic, in varsta de 63 de ani, a fost cautat mai bine de 12 ani de justitia internationala, fiind inculpat de Tribunalul Penal International (TPI) de genocid comis in timpul razboiului din Bosnia (1992 – 1995). Karadzic a fost condamnat in iulie 1995, dupa masacrarea a circa 8.000 de musulmani din enclava Srebrenica, in estul Bosniei.
Razboiul din Bosnia s-a soldat cu cel putin 100.000 de morti si aproximativ 2,2 milioane de refugiati, ceea ce a insemnat aproape jumatate din populatia tarii.
Arestarea lui Karadzic si a altor persoane acuzate de crime de razboi a fost una dintre principalele conditii impuse pentru apropierea Serbiei de Uniunea Europeana. Pe langa Karadzic, in acest dosar mai sunt inculpati fostul sef al armatei sarbilor bosniaci, generalul Ratko Mladic, si fostul lider al sarbilor din Croatia, Goran Hadzic, ambii fiind cautati de Tribunalul Penal International.
Serbia mai trebuie sa prinda doi fosti lideri a sarbilor bosniaci acuzati de crime de razboi pentru ca TPI sa considere ca Belgradul coopereaza pe deplin cu Haga. Dupa capturarea lui Karadzic si a lui Stojan Zupljanin, arestat in iunie, lista fugarilor de ”top” ii mai cuprinde pe fostul sef al armatei sarbilor bosniaci, generalul Ratko Mladic si de fostul lider al sarbilor din Croatia, Goran Hadzic. Colaborarea deplina cu Haga este o conditie cheie impusa de Uniunea Europeana pentru intrarea in vigoare a Acordului de stabilizare si asociere cu Serbia, prim-pas spre o eventuala integrare.
Sursa: Agerpres