Radu G. Țeposu, una dintre personalitățile ilustre ale presei din România, s-a născut pe data de 19 aprilie 1954, la Șirnea, județul Brașov. A fost critic literar, eseist și cronicar literar, considerat a fii unul dintre reprezentanții generației optzeciste.
Studiile le face la Brașov, în cadrul prestigiosului liceu ,,Andrei Șaguna”, iar după aceea urmează cursurile Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, secția română-spaniolă. După încheierea studiilor este pus în funcția de secretar general de redacție la revista literară Echinox (Echinox este revista de cultură a studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai”- apare din decembrie 1968).
A lucrat la revistele ,,Flacăra”, ,,Viața studențească” și ,,Amfiteatru”, iar după anul 1989 devine directorul revistei ,,Cuvântul” și a condus în același timp, publicații din București și Baia Mare. A fost unul dintre reprezentanții de marcă ai revistei ,,Echinox”, una dintre figurile proeminente a generației literare a anilor 80-90, membru fondator al ASPRO și de asemenea a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România.
A publicat peste 2500 de articole literare, culturale, sociale dar și trei volume de autor: ,,Viața și opiniile personajelor”-1983, ,,Istoria tragică și grotescă a întunecatului deceniu literar nouă-1993, ,,Suferințele tânărului Blecher”-1996.
În cadrul unui interviu a fost întrebat de către Angela Banciu, ce părere are despre conflictul dintre generații, ținând cont de mediul ideologic și cultural post-decembrist: ,,Conflictele între generații nu sunt apanajul unei anumite epoci. Chiar dacă ele capătă o acuitate mai mare în unele momente istorice, adversitățile de mentalitate vor rămâne întotdeauna fierbinți. Sigur, când conflictele s-au grefat pe mari schimbări de paradigmă culturală, de cotitură spirituală, ele au rămas celebre în istorie. Azi, sunt celebre polemicile dintre clasici și moderni, dintre tradiționaliștii picturii si impresionismului lui Manet, dintre pudicii și autenciștii noștri interbelici”, a fost răspunsul lui Radu G. Țeposu.
La Baia Mare, a înființat pe data de 1 aprilie 1993, cotidianul ,,Clipa”, fiind un soi de presă scrisă locală, iar pe atunci exista un singur ziar tipărit ,,Graiul Maramureșului”.
Pe data de 5 noiembrie 1999, Radu G. Țeposu moare într-un accidentat de mașină, la vârsta de 45 de ani.