Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, joi, la Digi24, că suntem la un moment de răscruce, iar dacă numărul de cazuri zilnice de COVID va crește în continuare, cu impact pe Terapia Intensivă într-o perioadă scurtă, se poate ajunge ca medicul să trebuiască să decidă pe cine tratează, pentru că din păcate aceasta este medicina de dezastre și asta se întâmplă când nu sunt resurse suficiente.
Raed Arafat a precizat că Guvernul va adopta mâine hotărârea de prelungire a stării de alertă.
„Ieșirea din starea de alertă înseamnă că am ajuns în starea de normalitate. Noi nu suntem în starea de normalitate acum”, a spus Arafat.
Șeful DSU a menționat însă că „situația nu este scăpată de sub control”, dar sunt zone, unele DSR-uri, unele autorități care au avut dificultăți să-și ducă atribuțiile la capăt, iar Ministerul Sănătății a luat măsuri și a fost detașat personal.
„Consider că la acest moment suntem la răscruce. Dacă continuă creșterea, înseamnă să luăm mai multe măsuri regionale. Dacă situația se stabilizează și începe să scadă, înseamnă că măsurile care s-au luat au fost adecvate, că populația a fost mai responsabilă, înseamnă că suntem pe drumul bun și trebuie să continuăm împreună cu populația”, a subliniat Arafat.
Raed Arafat a amintit că „vin perioade grele”: „Vine toamna. Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este vitală. Trebuie să se vaccineze cât mai mulți posibili. Să nu ne trezim cu persoanele vulnerabile pentru amândouă. Gândiți-vă dacă ești infectat și cu gripă sezonieră și Sars-CoV-2. Măcar pentru unul dintre ele avem posibilitatea să prevenim prin vaccin”.
Secretarul de stat a subliniat că teama cea mai mare este că, dacă epidemia nu stagnează, se poate ajunge la o persiune într-o perioadă scurtă pe Terapia Intensivă. „Asta ne sperie cel mai mult”, a spus el.
„Când creșterea e mare și rapidă și impactul pe ATI e pe durată scurtă, e clar că vom avea probleme cu numărul paturilor, cu personalul. Chiar dacă putem transfera, dacă se agravează 3-4 bolnavi grav rapid și nu mai ai niciun pat, până îl transferăm pacientul are nevoie de îngrijire. Aici devine riscul ca medicul să trebuiască să decidă. Știu că pare dur și cinic, din păcate asta e medicina de dezastre și asta se întâmplă când nu sunt resurse suficiente: medicul trebuie să decidă și noi asta vrem să evităm”, a avertizat Raed Arafat.
Arafat a mai spus că, în situația în care numărul cazurilor va crește foarte mult și impactul va fi mare pe ATI, acest lucru va presupune din nou reducerea activității elective: adică amânarea internărilor și intervențiilor pentru persoanele cu alte boli și care nu sunt cazuri grave.