Raed Arafat declară că numărul persoanelor infectate cu COVID-19 este mult mai mare comparativ cu cazurile testate, respectiv cifrele raportate zilnic. Acesta suține că e posibil ca 5% din populația României să fi fost deja expusă virusului, mulți fără să-și dea seama.
Raed Arafat a explicat că tocmai din acest motiv s-au impus o serie de restricții, iar masca ar trebui să fie purtată peste tot: „persoanele infectate se pot afla în prejma noastră, fără să-și dea nici ele, dar nici noi, seama. Asta pentru că cifrele comunicate zilnic nu reflectă exact realitatea. Sunt doar cazuri confirmate, și nu numărul real al cazurilor, care este mult mai mare” a explicat secretarul de stat.
„Întotdeauna, cazurile care sunt testate pozitiv sunt mai puține decât cazurile generale, din cauza asta se pun reguli în care spun, restaurantele, purtarea măștii și tot, dacă noi am fi siguri că cei care îi testăm sunt singurii care sunt pozitivi n-am mai purta masca, n-am mai lua măsuri de prevenire, de restricție, ca în unele zone, e clar că avem persoane care sunt pozitive, contagioase, asimptomatice, care poate nici ele nu știu că sunt contagioase, pentru asta vă cerem să purtați masca” a declarat Raed Arafat.
„Nu pot să vă spun o estimare, care e diferența, aici colegii din epidemiologie pot să facă anumite calcule. La un moment dat, Ministerul Sănătății a dat prevalență pe partea de anticorpi de 4,5-5%. Dacă e așa, înseamnă că aproximativ 5% din populația României a fost deja expusă virusului și a fost infectată dar nu au știut de acest lucru, au crezut că e o răceală simplă, au crezut că le curge nasul și au tușit un pic și au crezut că nu e o problemă. Sau a apărut febra pe o durată scurtă, dar ei au fost infectați și probabil unii dintre ei au infectat pe alții, dacă nu au respectat regulile de prevenire”.
Raed Arafat a făcut aceste anunțuri la festivitatea de primire a unor echipamente pentru secțiile de terapie intensivă, donate de serviciile de urgență din Quatar.
„Observăm acum că valul doi nu va fi unul ușor și nu va fi unul care trece rapid. În spatele meu sunt echipamente necesare pentru secțiile de terapie intensivă, monitoare de funcții vitale pentru secțiile de terapie intensivă și de injectomate care ne permit să administrăm medicamentele într-un mod foarte controlat la pacienții care se află în stare critică, plus o cantitate de dezinfectant. Echipamentele vor fi trimise către centrul de stocare strategică de unde pleacă echipamentele către spitalele care le solicită pentru terapie intensivă, deci noi suplimentăm încontinuu echipamentele la spitalele care deschid paturi noi de terapie intensivă sau care au nevoie de echipamente suplimentare pentru paturile de terapie intensivă” a mai adăugat Raed Arafat.