Vezi VIDEO si GALERIE FOTO
Ploile abundente din ultimele zile au creat conditii dintre cele mai bune pentru rafting in Defileul Lapusului. Norbert Damian, directorul firmei Ex-Motion Baia Mare, specializata in programe recreative pentru grupuri, a organizat o coborare cu barca pe Lapus pentru ”incepatori”. Traseul a fost facut astfel incat sa nu ii solicite prea mult pe ”vaslasi” – mai ales pe cei mai firavi in brate. S-a pornit de la podul din Buteasa, iar oprirea a fost la Remecioara, cu un scurt moment de relaxare la Balta Neagra, unde cei din barca au putut sa se racoreasca inotand in apele raului Lapus. Dupa ploile din ultima vreme, apele repezi de munte s-au involburat, iar Cheile Lapusului au inceput sa vuiasca amenintator.
Dupa cateva zile de ploi torentiale, suvoaiele prind viteza tot mai mare pe raul Lapus, mai ales in zonele stancoase, iar peisajul este spectaculos. O invitatie la rafting in asemnenea conditii nu putea fi refuzata.
Pentru necunoscatori, ar fi de mentionat ca raftingul inseamna coborarea cu barci speciale a unor ape repezi de munte, fiind atat o activitate de agrement in aer liber, cat si un sport de echipa al carui secret consta in coordonarea miscarilor, a explicat organizatorul.
Asadar, sambata, 27 iunie, dis-de-dimineata, s-a facut imbarcarea grupului, insa doar din Baia Mare, pentru ca, propriu-zis, plecarea in cursa de rafting s-a facut de la podul Buteasa, unde apa este mai lina si permite lansarea la apa. Inainte, insa, fiecare dintre ”vaslasi” a trecut printr-o scurta instructie: cum e cu vaslitul, cum e cu echilibrul, cum e cu sincronizarea, pentru ca Norbert Damian nu a vrut sa aiba surprize neplacute pe traseu.
S-a dat apoi semnalul de echipare, iar fiecare dintre participanti a fost nevoit sa imbrace costum si papuci de neopren, casca de protectie si vesta de salvare. Nu a fost cale de negociere si nici nu s-au facut compromisuri. Oricum, nu a fost cazul de replici de genul: ”Mie nu imi sta bine in costumul asta, pentru ca ma face prea grasa” sau ”Mie nu imi trebuie vesta, ca stiu sa inot”, pentru simplu motiv ca siguranta e mai importanta decat orice. Norbert Damian a explicat ca poti sa cazi in apa la trecerea unui prag, sa te lovesti de un bolovan, sa fii prins intr-un vartej, iar echipamentul iti poate salva viata.
”Am ales un traseu cu dificultate mica. Pentru unul mai dificil trebuie sa stii ce conditii sunt. Dupa o furtuna pot aparea copaci cazuti peste rau, care sa-ti blocheze inaintarea in conditii de siguranta”, a spus organizatorul, care a declarat ca transportarea barcii pe uscat nu e chiar o treaba simpla, aceasta putand ajunge si la 100 de kilograme daca este pentru 10 persoane si daca e impachetata. In ”expeditia” de sambata nu a fost cazul, pentru ca a fost o coborare fara hopuri prea mari, dar suficiente cat sa iti starneasca dorinta de a porni intr-o noua aventura.
Pe cursul Lapuslui, de la pod Buteasa pana la Remecioara, raul nu este la fel de salbatic ca in amonte, pragurile sunt mai putine, dar spectaculoase. De-a dreptul incredibil e peisajul din Defileul Lapusului, pe care in unele zone il poti admira doar coborand cu barca pe rau, malurile fiind foarte abrupte. In plus, e vorba de miscare in aer liber. ”Activitatile pe care le organizez nu au ca scop principal sa creasca adrenalina la maximum. E vorba de activitati recreative, adica omul sa aiba parte si de putina adrenalina, si de distractie… Sa poata face si miscare”, a explicat Damian.
Vaslitul nu a fost extenuant, fiind mai multe portiuni cu ape repezi in care vaslasii si carmaciul au trebuit doar sa tina barca dreapta, in schimb distractia a fost mare, la fel si foamea de dupa, potolita cu un gulas fierbinte.
”Apa te cam stoarce”, a spus glumind organizatorul, dar imediat cineva a adaugat ca te si provoaca la o noua cursa de rafting. ”Pe cand e urmatoarea coborare?”, s-a interesat unul dintre baieti, cand inca barca nici nu era stransa, spunand ca vrea sa repete experienta pentru ca a fost ”super bine”. Apoi, a adaugat ca abia asteapta sa le spuna prietenilor, dar mai ales sa le arate imaginile filmate in timpul raftingului de Andrei.
Norbert Damian a spus ca pretul unei ture de rafting este intre 15-35 euro, in functie de grad de dificultate si lungimea traseului.
Inscrieri se pot face la telefon 0722.771.267 sau pe site-ul firmei exmotion.ro.
Sursa: Meda Muntean