Dispeceratul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Maramures, cu sediul in Sighet, a anuntat politia ca o echipa de muncitori care efectua lucrari de aductiune apa in parcarea din fata IJPF Maramures a gasit ingropata in pamant o micuta ”comoara”. Politisti si un reprezentant al Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmatiei s-au deplasat in zona, mai ales dupa ce s-a anuntat ca au fost gasite bucati de arme, dar si ramasite umane.
Cu ocazia cercetarilor efectuate de politisti si seful sectiei de istorie din cadrul Muzeului Maramuresului Sighetu Marmatiei, au fost descoperite bucati dintr-un revolver cu mecanismul de dare a focului si teava lipsa. Arma era in stare avansata de corodare, iar pe acestea se aflau corpuri straine pietrificate. De asemenea, au mai fost gasite doua incarcatoare pentru cartuse cu cinci tuburi fiecare, fara varf, de asemenea in stare avansata de coroziune
La lumina zilei au mai fost aduse doua proiectile cu dimensiunile de 60 mm, avand corpuri straine pietrificate pe acestea, sase sticle vechi – datand din anul 1914 – unele dintre acestea avand stema lui David, pahare, cani, farfurii sparte, precum si mai obiecte ce se folosesc in gospodarie si care au fost datate la inceputul anului XX. Surpriza a fost cand din pamant au fost extrase fragmente de oase umane, dar si de animale mari, ce se presupune ca provin de la cabaline.
Pe locul sapaturilor, se afla gara CFR din Sighet, care exista inca din perioada celui de-al doilea razboi mondial. De altfel, directorul Muzeului Maramuresului, Mihai Dancus, a declarat ca era zona cea mai aglomerata a orasului. ”In zona era gara mica, asa cum ii spunea lumea. Aici era o linie ferata, cu ecartament mic, iar trenuletul facea legatura intre Sighet si Costiui, Ocna Sugatag si Izvoare. De asemenea, in zona mai era un depozit care a fost incendiat de fortele de ocupare in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Gara a functionat pana prin anii 1975-1980”, a spus Mihai Dancus.
Directorul Muzeului Maramuresului din Sighet a aratat ca piesele descoperite in urma sapaturilor din parcarea IJPF au o valoare mai mica, fiind din perioada contemporana. El a precizat insa ca, in urma cu aproximativ o luna, in apropiere de zona actualelor sapaturi a gasit o halebarda datand din secolul al XV-lea, descoperire care chiar are o importanta istorica deosebita. ”Halebarda are doar partea metalica si este foarte oxidata. Partea din lemn nu a mai fost gasita, firesc insa pentru ca manerul a putrezit in acest timp”, a declarat Mihai Dancus, care, totusi, a precizat ca nu a fost deosebit de surprins de descoperire stuit fiind ca Sighetul are o istorie de peste 600 de ani.
Directorul muzeului a precizat ca urmareste sapaturile care se efectueaza in zona, pentru ca se asteapta si la alte descoperiri. De altfel, muncitorii au fost instruiti cu privire la modul de actiune in cazul identificarii altor asemenea elemente de munitie sau obiecte vechi.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult