O descoperire de senzatie a fost facuta recent in Insula Pastelui, din Pacificul de Sud de langa Chile, unde a fost gasita o substanta care ajuta la lupta impotriva proceselor de imbatranire in organismul uman.
Oameni de stiinta americani au gasit in sol o substanta cu numele sirolimus sau rapamicina (substanta activa continuta in medicamentul Rapamune), care a fost injectata unui cobai aflat la o varsta inaintata, durata vietii acestuia a crescut cu 38%.
Rapamicina, botezata astfel de oamenii de stiinta dupa numele Rapa Nui, dat de aborigeni Insulei Pastelui, este o bacterie (Streptomyces hygroscopicus) descoperita in sol. Aceasta a fost folosita o perioada in tratamentele antifungice, dar s-a constatat ca are ca efect secundar o scadere a imunitatii organismului in fata infectiilor.
In prezent, medicamentul Rapamune este folosit cu rezultate bune, dar sub atenta supraveghere medicala, in tratarea bolilor renale si este administrat pacientilor care au suferit transplant de rinichi.
S-a dovedit ca substanta activa are efecte benefice si in tratarea unor boli coronariene si chiar a cancerului, dar cercetarile in aceasta directie inca nu sunt finalizate.
Ultima descoperire a fost facuta la inceputul anului 2009, cand in urma unui studiu aplicat pe soareci, s-a constatat ca tratamentul cu rapamicina creste speranta de viata a acestora cu 38%, adica aproximativ cu 30 de ani daca raportam cifrele la oameni.
„Consideram ca aceasta este prima dovada convingatoare ca procesul de imbatranire poate fi incetinit, iar durata vietii poate fi crescuta prin terapia cu sirolimus, inceputa la o varsta venerabila”, a declarat profesor Randy Strong de la Universitatea din Texas.
Problema nerezolvata, insa, pentru ca rapamicina sa devina un elixir al vietii consta tocmai in efectul secundar pe care-l are, prin cresterea riscului de expunere a organismelor aflate sub tratament in fata diversilor factori patogeni, in special de natura infectioasa.
Sursa: Ioana Osan