Afganistanul, Coreea de Nord si Somalia sunt considerate cele mai corupte tari din lume, in timp ce la polul opus se situeaza Danemarca si Noua Zeelanda, potrivit indicelui de perceptie a coruptiei 2013, realizat de organizatia Transparency International si facut public marti la Berlin, relateaza AFP. Aceasta organizatie cu sediul la Berlin estimeaza ca aproape 70% dintre tarile din intreaga lume sunt considerate a avea ‘o problema serioasa’ de coruptie printre functionarii lor. Si niciunul dintre cele 177 de state analizate in 2013 nu a obtinut un scor perfect.
Transparency International, organizatie nonguvernamentala, realizeaza in fiecare an un indice de perceptie a coruptiei in cadrul partidelor politice, politiei, sistemului de justitie si serviciilor publice in toate tarile, un flagel care submineaza dezvoltarea si lupta impotriva saraciei. „Coruptia ii afecteaza pe cei mai saraci”, a comentat pentru AFP unul dintre cercetatorii organizatiei, Finn Heinrich.
„Lucru care reiese din clasament: cele mai corupte tari sunt si cele mai sarace si, in acestea din urma, cei mai putin ajutorati sufera cel mai mult. Aceste state nu vor iesi niciodata din saracie daca nu vor combate coruptia”, a adaugat el.
Printre tarile care au scazut cele mai multe pozitii in indicele din 2013 se numara Siria, afectata de razboiul civil, dar si Libia si Mali, ambele cazute prada unor conflicte militare majore in ultimii ani. „Coruptia este extrem de legata de revoltele dintr-o tara, asa cum puteti vedea in Libia si Siria, tarile care au inregistrat cea mai puternica agravare a coruptiei”, a adaugat Heinrich.
„Daca va uitati la tarile din coada clasamentului, veti gasi de asemenea Somalia. Sunt tari unde guvernul nu functioneaza eficient, iar oamenii trebuie sa recurga la tot felul de mijloace pentru a obtine servicii, a se hrani si a supravietui”, a mai spus el.
In Afganistan, unde fortele armate ale NATO intentioneaza sa se retraga anul viitor, dupa mai mult de un deceniu de prezenta, „nu am observat progrese tangibile”, a constatat el. De asemenea in coada clasamentului, Coreea de Nord, „o societate totalitara completa retrasa”, unde transfugii povestesc ca foametea agraveaza si mai mult coruptia, „deoarece trebuie sa cunosti pe cineva corupt din cadrul partidului pentru a supravietui”.
Organizatia subliniaza totusi ca este imposibil sa masori propriu-zis coruptia, deoarece este vorba de un fenomen ilegal si disimulat. Pentru a-si realiza indicele, Transparency aduna opinii ale unor experti in aceasta problema din cadrul unor organizatii precum Banca Mondiala, Banca Africana pentru Dezvoltare sau Fundatia germana Bertelsmann.
Organizatia clasifica tarile pe o scara de la 0 la 100, statul cu indicele ‘zero’ fiind considerat cel mai corupt. Noul clasament „releva un tablou ingrijorator”, precizeaza Transparency. „In timp ce o mâna de tari obtin un bun rezultat, niciuna nu atinge perfectiunea. Mai mult de doua treimi au mai putin de 50” de puncte, noteaza Transparency.
Ultimele tari clasate, Afganistan, Coreea de Nord si Somalia, au opt puncte, in timp ce performerii — Danemarca si Noua Zeelanda — afiseaza 91 de puncte. In coada plutonului, cu scoruri intre 10 si 19 puncte, se afla Irak, Siria, Libia, Sudan, Sudanul de Sud, Ciad, Guineea Ecuatoriala, Guineea-Bissau, Haiti, Turkmenistan, Uzbekistan si Yemen.
In fruntea clasamentului, cu scoruri intre 80 si 89 de puncte, se situeaza, alaturi de Danemarca si Noua Zeelanda, Canada, Australia, Olanda, Elvetia, Singapore, Norvegia, Suedia si Finlanda.
Sursa: Agerpres