Africa si-ar putea pierde o cincime din populatia de elefanti in urmatorii zece ani daca braconajul va continua in ritmul actual, potrivit unui raport publicat la deschiderea unei conferinte ministeriale dedicate supravietuirii elefantilor, luni, la Gaborone, relateaza AFP.
‘In centrul Africii, elefantii suporta din plin efectele braconajului, insa, avand in vedere amploarea sacrificarii ilegale in toate subregiunile, chiar si cele mai numeroase populatii din sudul si estul Africii sunt in pericol daca tendinta nu se inverseaza’, afirma intr-un comunicat comun Uniunea internationala pentru conservarea naturii (IUCN), Conventia privind comertul international cu specii salbatice de flora si fauna pe cale de disparitie (CITES) si organizatia de aparare a mediului Traffic.
Braconajul in randul elefantilor din Africa atinge in continuare niveluri ‘foarte ridicate si ar putea antrena disparitii locale’ daca va continua in ritmul actual. Situatia este deosebit de ingrijoratoare in centrul Africii, unde rata estimata a braconajului este dubla fata de media continentala, a precizat John Scanlon, secretar general al CITES, citat in comunicat.
Populatia de elefanti este estimata la circa 500.000 in Africa. Circa 25.000 de animale au fost ucise de braconieri in 2011 — ‘annus horibilis’ pentru elefanti, potrivit aparatorilor mediului — si 22.000 in 2012.
Intensificarea braconajului constatata in ultimii ani pare a se datora in principal saraciei si lacunelor din tarile in care traiesc elefantii, asociate cu o crestere tot mai mare a cererii de fildes in tarile consumatoare, mai ales in China si in Thailanda, explica IUCN, CITES si Traffic.
Comertul ilegal cu fildes a atins in 2011 nivelul sau cel mai ridicat din ultimii 16 ani cel putin, iar ‘aceste niveluri inadmisibile persista in 2012’. Potrivit unor indicatori preliminari, comertul ilicit ar putea atinge niveluri si mai ridicate in 2013, adauga acestea.
Reprezentanti ai tarilor in care traiesc elefantii, ai principalelor tari de tranzit pentru fildes si ai tarilor consumatoare participa, pana miercuri, la reuniunea de la Gaborone. Ei urmeaza sa se angajeze sa ia ‘masuri concrete pentru a opri comertul ilegal si a prezerva populatii viabile pe ansamblul continentului african’, potrivit organizatorilor conferintei, IUCN si Guvernul Botswanei. Printre aceste masuri se numara o intarire a legislatiilor nationale de lupta impotriva criminalitatii legate de speciile salbatice si o intensificare a cooperarii intre diferitele tari.
Sursa: Agerpres