Ingerinta guvernului ungar in economia tarii, prin „schimbarile frecvente si imprevizibile de politica”, a subminat increderea investitorilor si a afectat cresterea, care ramane fragila, se arata in raportul anual al FMI referitor la Ungaria. „Statul si-a sporit amestecul in economie prin schimbari frecvente si imprevizibile de politica. Asociate cu slabirea institutiilor nationale, acestea au afectat investitiile, care au atins cel mai redus nivel din ultimii zece ani”, potrivit raportului.
Economia Ungariei s-a contractat in 2012 cu 1,7%. FMI se asteapta ca PIB-ul Ungariei sa stagneze in 2013, din cauza cererii interne reduse, in timp ce exporturile vor ramane singura sursa de crestere. Pe termen mediu, cresterea economiei ungare va fi modesta. „Cresterea lenta din ultimii ani a fost determinata de mediul extern dificil, factori structurali si erorile guvernului. Ungaria are nevoie de un mix diferit de politici, pentru stimularea cresterii economice si crearea de locuri de munca”, a declarat Thanos Arvantis, seful misiunii FMI in Ungaria.
FMI apreciaza angajamentul Ungariei de a mentine deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB, dar critica in schimb mijloacele de respectare a obiectivului. „Consolidarea bugetara din ultima perioada a fost realizata prin masuri fiscale controversate”, potrivit Fondului, care cere rationalizarea sistemului fiscal, pentru a imbunatati atractivitatea pentru investitii, piata muncii si cresterea economica.
FMI recomanda totodata ca seria de reduceri ale dobanzii de politica monetara „sa ia o pauza”, intrucat nu poate inlocui alte politici de stimulare a cresterii economice. Raportul subliniaza totodata importanta independentei bancii centrale. Gyorgy Matolcsy, fost ministru al Economiei, fidel premierului Viktor Orban, a fost numit in luna martie la conducerea bancii centrale ungare, in locul respectatului Andras Simor, al carui mandat a ajuns la termen.
Sursa: Mediafax