Aproape 4,8 milioane de romani, intre care 1,4 milioane de copii, sunt afectati de saracie, iar 687.000 de persoane cu dizabilitati nu au acces la servicii de specialitate, potrivit unui raport al Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania (CNASR).
„Intr-o tara in care 4,8 milioane de cetateni sunt afectati de saracie, din care 1,4 milioane de copii, si unde peste 687.000 de persoane cu dizabilitati nu au acces la servicii de specialitate, a venit momentul sa facem ceva concret”, a spus Doru Buzducea, presedintele CNASR, miercuri, la dezbaterea publica „Asistenta sociala in Romania. Probleme si oportunitati”, organizata de colegiu cu sprijinul Institutului pentru Politici Sociale si Administrative si in parteneriat cu Asociatia Scolilor de Asistenta Sociala din Romania, la sediul Institutului Cultural Roman.
Printre persoanele vulnerabile sunt 1,85 milioane de romi, 1,4 milioane de copii (cu varste cuprinse intre 0 si 17 ani), peste 725.000 de persoane varstnice (peste 80 de ani), 687.000 de copii si adulti cu dizabilitati care traiesc in gospodarii si alti 16.800 care traiesc in institutii, peste 62.000 de copii cuprinsi in sistemul de protectie speciala (fie in centre de plasament, fie in puncte de ingrijire familiala) si aproximativ 1.500 de copii abandonati in unitati medicale.
Potrivit un raportului CNASR, lansat miercuri, unul din doi copii din mediul rural, respectiv unul din trei copii la nivel national traieste in saracie. De asemenea, unul din trei tineri cu varsta intre 18 si 24 de ani traieste in saracie.
Sursa citata mai arata ca 20 la suta dintre cei mai bogati romani castiga de 6,6 ori mai mult decat 20 la suta dintre cei mai saraci romani, fiind cea mai mare rata de inegalitate dintre tarile studiate (similara cu cea din Grecia si Bulgaria).
In plus, 33 la suta dintre copiii cu varsta intre 0 si 6 ani sufera de privare materiala severa, adica de peste trei ori mai multi decat media celorlalte 27 de state UE, privare materiala insemnand ca nu isi permit nici macar sase din urmatoarele noua lucruri: chiria, caldura in casa, ipoteca, sa manance carne in mod regulat, sa mearga in vacanta, sa aiba televizor, masina de spalat, telefon, sa faca fata unor cheltuieli neasteptate, iar privare materiala severa, nici macar patru din cele noua lucruri.
Inca mai exista in Romania copii care nu au mers niciodata la scoala, iar procentul tinerilor fara o educatie adecvata este ridicat. Multe persoane sunt in continuare inactive sau neangajate formal, cu sanse mici de a capata acces corespunzator la piata muncii. Totodata, exista inegalitati in ceea ce priveste acoperirea cu servicii medicale de baza. In multe comunitati dezavantajate, aceste probleme se cumuleaza, facand aproape imposibila intreruperea ciclului excluderii.
Romii sunt expusi unui risc de saracie de 10 ori mai mare decat celelalte etnii: 33 la suta dintre ei si respectiv 37,7 la suta dintre copiii romi traiesc in saracie absoluta.
Sursa: Mediafax