Excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare din anul 2014 a fost de 514,3 mil. euro, in crestere cu 58,3% comparativ cu soldul pozitiv de 324,9 mil. euro inregistrat in anul 2013. Romania a exportat in 2014 produse agroalimentare in valoare totala de 5.409,6 mil. euro, cu 311,5 mil. euro mai mult fata de anul precedent (+6,1%), in timp ce importurile, in suma de 4.895,3 mil. euro, au crescut in ritm mai lent, depasind cu 2,6% valoarea din anul 2013.
”Daca anul 2013 a fost primul din ultimii 20 de ani cu balanta comerciala pozitiva pentru schimburile de produse agroalimentare, iata ca anul 2014 ne aduce cel mai bun rezultat din punct de vedere al excedentului comercial, pentru aceasta perioada, respectiv de 514,3 milioane euro”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Raportat la anul precedent, valoarea livrarilor intracomunitare de produse agroalimentare din 2014 s-a majorat cu 10,7%, in timp ce exporturile catre tarile terte au scazut cu 0,3%. Achizitiile din statele membre UE au crescut cu 3,2% iar cele din tari terte s-au mentinut la acelasi nivel ca in 2013.
Principalele produse agroalimentare exportate in 2014 au fost: grau (aproape 5,0 mil. tone pentru 959,4 mil. euro), porumb (3,7 mil. tone / 755,1 mil. euro), tigarete, seminte si ulei de floarea-soarelui, seminte de rapita, orz, animale vii din specia ovine sau caprine, carne de pasare precum si animale vii din specia bovine.
Comparativ cu incasarile obtinute in 2013, volumele majorate exportate de tigarete si seminte de rapita au adus un plus de 193,1 mil. euro (total 699,1 mil. euro) si, respectiv, 145,7 mil. euro (total 338,3 mil. euro). Exportul de nuci a performat si in 2014: in conditiile cresterii cu 22,8% a cantitatii livrate precum si a pretului unitar, incasarile au crescut cu 55,6% fata de anul 2013, la 60,4 mil. euro.
Carnea de porc, sroturile de soia, produsele de brutarie-patiserie, diferitele preparate alimentare si ciocolata s-au situat pe primele locuri in structura importurilor agroalimentare din 2014, dupa ponderea valorica in total import. Fata de anul 2013, facturile au fost mai mari in principal la tutun brut (total 162,4 mil. euro, reprezentand o crestere cu 27,9%), carne de pasare (146,1 mil. euro, +19,2%), ciocolata (163,6 mil. euro, +16,3%) si carne de porc (286,1 mil. euro, +6,5%).
Zaharul, produs care se situa in mod traditional pe primul sau al doilea loc in topul importurilor alaturi de carnea de porc, a marcat o scadere semnificativa a importurilor (mai putin cu 47,9 mii tone, respectiv 60,8 mil. euro), sub presiunea cantitatilor de zahar din sfecla produse suplimentar in 2014, acesta clasandu-se pe locul 10 in top importuri, dupa cafea. Valori in scadere ale importurilor s-au mai inregistrat la: grau (-6,8 mil. euro), tigarete (-29,8 mil. euro), lapte si smantana (-8,3 mil. euro), ape minerale care contin zahar si seminte de floarea-soarelui.
Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei in anul 2014: livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 61,0% (58,4% in 2013), iar achizitiile din statele membre UE au detinut o pondere de 81,4% (80,9% in 2013).
Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale