Ritmul reformei justitiei in Romania nu a fost mentinut, iar autoritatile de la Bucuresti trebuie sa recupereze pasii facuti inapoi, releva raportul intermediar al Comisiei Europene privind reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in Romania, prezentat azi, 12 februarie, la Bruxelles.
„Va fi crucial ca Romania sa realizeze progrese semnificative si ireversibile pana in vara anului 2009 (la urmatoarea evaluare a progreselor efectuata de Comisie – n.r.). Romania trebuie sa demonstreze existenta unui sistem judiciar stabil, care functioneaza autonom si care este capabil sa identifice si sa sanctioneze cazurile de coruptie si sa mentina statul de drept. Aceasta inseamna, in special, adoptarea legislatiei restante, necesare pentru a moderniza sistemul juridic si pentru a demonstra – prin instrumentare rapida a cazurilor de coruptie la nivel inalt – ca sistemul juridic este capabil sa puna in aplicare legile intr-un mod independent si eficient”, se mentioneaza in concluziile raportului.
De asemenea, Comisia Europeana mentioneaza ca Parlamentul Romaniei a blocat anchetarea unor persoane de rang inalt acuzate de coruptie.
Pe de alta parte, documentul retine faptul ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au inregistrat progrese in activitatea lor, in cele sase luni trecute de la raportul din 23 iulie 2008.
Documentul a fost prezentat de Johannes Laitenberger si Mark Gray, purtatori de cuvant ai CE, are sase pagini si este unul tehnic. El contine doar o prezentare factuala a realizarilor Romaniei in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei in cele sase luni trecute de la raportul din vara anului 2008, fara a include niciun fel de evaluare calitativa sau politica din partea executivului comunitar.
Raportul de azi este cel de-al patrulea prezentat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare, mecanism stabilit de Comisie in decembrie 2006 pentru a sprijini Romania in vederea depasirii deficientelor in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei.
COMENTARII
Presedintele Camerei Deputatilor, democrat-liberalul Roberta Anastase, si-a manifestat dorinta ca pe viitor, Parlamentul Romaniei, criticat in raportul intermediar al CE, „sa nu mai constituie un factor de blocare a procesului justitiei”. „Imunitatea trebuie sa se refere exclusiv la declaratii politice si la votul exprimat in Parlament. (…) Sper ca raportul CE sa fie mult imbunatatit in forma lui din vara”, a afirmat presedintele Camerei Deputatilor.
Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat ca rapoartele privind reforma justitiei in Romania, prezentate de Comisia Europeana, i se par, „de fiecare data, mai indepartate de realitatea din tara noastra”. „Rapoartele Comisiei Europene pe justitie mi se par, de fiecare data, mai indepartate de realitatea din Romania. Noi traim in tara in care criminalii sunt pusi liberi, in tara in care procesele dureaza 6-7 ani, in tara in care o parte dintre magistrati sunt nemultumiti de conditiile de munca, o tara in care nu se mai fac investitii in infrastructura sistemului justitiei si, o data la sase luni, apar pareri despre 2-3 dosare”, a spus ministrul.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, a declarat ca raportul Comisiei Europene este „un raport tehnic, obiectiv, realist, care constituie un semnal de alarma pentru autoritatile romane”. „In ceea ce priveste CSM, vreau sa va spun ca ne-am stabilit foarte clar prioritatile in acest an, pornind, pe de o parte, de la conditionalitatile din Mecanismul de cooperare si verificare, iar, pe de alta parte, de la vulnerabilitatile din sistemul judiciar”, a afirmat Andreies.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult