Minoritatea roma din Romania este in continuare prea adesea victima a discriminarii sau afirmatiilor defaimatoare, inclusiv din partea clasei politice, fara ca cineva sa reactioneze, se arata intr-un raport al expertilor Consiliului Europei dat publicitatii astazi, 3 iunie, preluat de AFP.
„Clasa politica (din Romania) face frecvent afirmatii defaimatoare la adresa romilor, afirmatii care sunt rareori criticate, dar pe care presa, mass-media audiovizuale si internetul le preiau”, au subliniat expertii Comisiei Europene impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI) din cadrul Consiliului Europei.
Autorii raportului si-au exprimat ingrijorarea ca unii deputati, in proiecte de legi inainte parlamentului, au sugerat „o legatura intre romi si criminalitate” si i-au reprosat acestei minoritati „ca nu incearca sa se integreze”.
In general, „presa continua sa se faca ecoul opiniilor ostile romilor, iar audiovizualul sa ii prezinta intr-o lumina defavorabila si stereotipa”, fara ca aceasta situatie sa declanseze anchete. „Dispozitiile Dreptului penal impotriva rasismului” trebuie sa fie „aplicate mai energic, astfel incat ele sa nu ramana litera moarta”, a pledat ECRI.
Comisia atrage atentia asupra „unor afirmatii defaimatoare la adresa comunitati rome” facute de presedintele Traian Basescu, in 2007 si 2010.
De la ultimul raport ECRI asupra acestor probleme, aparut la inceputul lui 2006, au fost cu siguranta inregistrate unele progrese, recunoaste Consiliul Europei: fortele de politie au recrutat membri ai minoritatilor nationale, TVR s-a lansat in promovarea culturii rome si a luptei impotriva prejudecatilor, iar mediatorii romi si-au facut aparitia in scoli.
Cu toate acestea, potrivit autorilor, romii raman in continuare insuficient protejati contra comportamentului discriminatoriu din partea politiei, iar copiii lor sunt mereu victime ale „segregarii” si „discriminarii” in scoli.
La inceputul lunii aprilie, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a cerut Romaniei sa aloce mai multe fonduri pentru imbunatatirea situatiei romilor, deplangand printre altele rata foarte ridicata (36%) a abandonului scolar printre copiii acestei minoritati.
Sursa: Agerpres