Consumul de alcool, fumatul si obezitatea aflate la „niveluri alarmante” in Europa ameninta progresele inregistrate in ceea ce priveste scaderea mortalitatii premature, a avertizat miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citata de AFP.
Raportul organizatiei privind sanatatea in Europa, realizat o data la trei ani, acopera 39 de tari — atat membre ale Uniunii Europene, cat si foste republici sovietice.
Potrivit documentului, desi numarul mortilor premature legate de bolile netransmisibile — cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul si bolile respiratorii cronice — este in declin rapid, „nivelurile consumului de alcool, fumatului, excesului de greutate si obezitatii sunt inca alarmant de mari”.
„Regiunea europeana inregistreaza nivelurile cele mai ridicate in ceea ce priveste consumul de alcool si fumatul, iar in ceea ce priveste excesul de greutate si obezitatea, ea se situeaza in spatele regiunii Americilor”, adauga raportul.
Astfel, 59% din populatie este supraponderala sau obeza, iar 30% fumeaza. Potrivit cifrelor din 2010, consumul de alcool este de 11 litri de alcool pur pe an de persoana, in medie, in regiune.
„Suntem pe drumul cel bun, ceea ce este o veste importanta, insa (…) trebuie sa depunem mai multe eforturi in ceea ce priveste factorii de risc, daca dorim sa ne realizam obiectivele, si anume o reducere a mortalitatii premature de 1,5% pe an pana in 2020”, a declarat Claudia Stein, director de cercetare la biroul european al OMS.
„Numarul persoanelor care fumeaza este in scadere peste tot — cu unele exceptii — insa cel al persoanelor obeze a crescut”, a subliniat aceasta intr-un interviu acordat AFP.
OMS subliniaza, de asemenea, ca diferentele dintre tari in ceea ce priveste speranta de viata la nastere si mortalitatea infantila au scazut intre tarile din regiune, desi ele raman „innaceptabil de ridicate”. Astfel, potrivit datelor din anul 2010 citate in raport, in ceea ce priveste speranta de viata, exista o diferenta de 11 ani intre topul si baza clasamentului.
Sursa: Agerpres