Medicii psihiatri trag un semnal de alarma in legatura cu dependenta tinerilor de telefoanele inteligente si internet, militand ca aceasta sa fie recunoscuta drept o boala psihologica, relateaza duminica France Presse. Singapore este una dintre tarile din Asia cele mai afectate de acest fenomen, intalnit si in Coreea de sud, China si Taiwan.
Conform unui raport publicat anul trecut de Nielsen, lider la nivel global in cercetare de piata, Singapore si Hong Kong detin recordul in Asia cu cel mai mare numar de utilizatori de smartphone-uri pe cap de locuitor.
Aproximativ 87% din cei 5,4 milioane de locuitori ai orasului-stat (Singapore) detin un telefon multifunctional, fata de 65% in SUA. Ei petrec in medie 38 de minute pe reteaua sociala Facebook, de aproximativ doua ori mai mult decat americanii, potrivit societatii Experian.
Dependenta de internet ar trebui clasificata ca tulburare mintala, apreciaza Adrien Wang, psihiatru la centrul medical Gleneagles. Medicul evoca cazul unui tanar de 18 ani ale carui simptome erau extreme. Era neras, slab, cu parul lung, nu facuse dus de mai multe zile. Avea infatisarea unui om fara adapost, povesteste Wang. Adolescentul a venit impreuna cu tatal sau la medic pentru ca acesta a vrut sa-i confiste calculatorul. si cand i-a taiat accesul la internet acasa, baiatul a ratacit prin cartier pentru a reusi sa se conecteze la retelele wireless ale vecinilor. In final, a trebuit sa fie spitalizat, i s-au administrat antidepresive si face psihoterapie.
„Dependenta de internet ca boala nici macar nu este mentionata in manualele noastre psihiatrice cele mai recente”, deplange un psihiatru din Singapore. Ea este mentionata doar in anexa ca o tulburare ce necesita in continuare cercetare.
Utilizarea calculatorului si smartphone-urilor are efecte si in plan fizic, din ce in ce mai multi oameni suferind de „text-neck”, insemnand dureri cervicale din cauza proastei pozitii in timpul utilizarii dispozitivelor mobile, mai spun medicii.
In Asia numeroase state au deschis deja centre de tratament pentru tinerii dependenti de internet, in special in Coreea de Sud, China si Taiwan. China detine aproximativ 300 de centre de tratament, in timp ce un studiu estima la 24 de milioane numarul tinerilor dependenti de internet, potrivit unui reportaj prezentat de televiziunea publica CCTV.
In 2013 un studiu indica ca 7% din cei 50 de milioane de sud-coreeni prezinta „un risc ridicat” de dependenta de internet. Procentajul a urcat la aproape 20% in randul adolescentilor.
Simptomele dependentei sunt incapacitatea celor afectati de a se opri din navigare, anxietate atunci cand nu au smartphone-ul la ei, pierderea eficientei la locul de munca sau la scoala, nevoia de a verifica tot timpul daca are telefonul asupra lor.
Parintii trebuie sa se abtina total de a le da copiilor un smartphone sau o tableta pentru a-i tine ocupati sau pentru a-i face sa taca, previn specialistii.
Sursa: Agerpres