Peste 42.000 de romani mor in fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat, precum cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, a declarat vineri intr-o conferinta de presa dr. Magdalena Ciobanu.
„Universitatea din Washington a calculat cati oameni mor in fiecare tara din cauza fumatului printr-una din cele patru boli principale — este vorba de cancer, de boli cardiovasculare, de bolile obstructive cronice si de infarctul miocardic. In Romania, in fiecare an mor cel putin 42.000 de persoane din cauza fumatului„, a afirmat dr. Magdalena Ciobanu la conferinta organizata de Fundatia medicala „Pneuma”.
Potrivit medicului, in ultimii ani, numarul de decese prin cancer pulmonar, ca si prin orice alta forma de cancer a crescut cu mai mult de 10%. „Nu este vorba ca nu avem metode de tratament, ca nu am fi capabili in Romania sa tratam cancere si de aceea mor pacientii, ci este vorba de faptul ca numarul de cazuri nou diagnosticate cu aceasta boala este intr-o continua crestere. In ultimii patru ani, numarul de cazuri noi de cancer pulmonar a crescut atat la barbati, cat si la femei„, a spus dr. Ciobanu. Pe de alta parte, medicul pneumolog prof. Miron Bogdan, prezent la conferinta, a vorbit despre bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), subliniind ca este o boala care apare la 20 de ani din momentul in care o populatie incepe sa fumeze foarte mult.
„Daca noi acum avem o crestere foarte mare de BPOC si de cancer este fiindca in anii 90 s-a fumat in dementa in tara noastra. Si daca este sa speram ca vom putea inflecta in sensul dorit in a scadea cifrele de morbiditate si de mortalitate aceasta se va intampla dupa 2020, adica la cel putin 12-15 ani de cand am inceput sa reactionam viguros impotriva factorilor de risc din care fumatul este cel mai important. Fumatul este cea mai grava pandemie mondiala, un miliard si ceva de oameni fumeaza din cei sapte miliarde de oameni”, a aratat prof. dr. Bogdan.
El a precizat ca Romania din punct de vedre al mortalitatii din bolile respiratorii se afla undeva mult peste media europeana. „Media europeana este la 85 la suta de mii de locuitori, noi suntem la 111, suntem cam la acelasi nivel cu englezii, cu danezii, cu ungurii. Oricum avem o prevalenta foarte mare de boli respiratorii inductoare de deces”, a spus medicul pneumolog.
Prof. dr. Miron Bogdan a explicat ca BPOC este o boala care atinge global inflamatoriu plamanul dar in acelasi timp este o entitate care se afla „intr-o constelatie de alte boli”.
„Se conjuga cu bolile cardiovasculare, in primul rand cu bolile coronariene, dar si cu accidentul vascular cerebral, cu diabetul zaharat de tip II, cu miopatia, cu osteoporoza, cu depresia, cu boli care sunt inductoare de multa suferinta in populatie. Cel mai mare risc pentru BPOC este fumatul — 80%, dar si poluarea atmosferica. BPOC este boala cu o foarte mare mortalitate. Se moare mai mult de BPOC decat de infarct miocardic acut”, a aratat Bogdan.
El a spus ca, din punct de vedere al cancerului bronhopulmonar, de opt ori mai mult se prezinta tumori maligne pulmonare la fumatori fata de nefumatori.
Specialistii sustin ca in Romania sunt aproape 5 milioane de fumatori. Cei mai multi dintre fumatori au intre 25 si 44 de ani, locuiesc la oras si sunt barbati. Cel mai putin fumeaza persoanele trecute de 65 de ani, cei care locuiesc in mediul rural, barbatii cu studii superioare si femeile cu educatie primara. Cea mai alarmanta cifra se inregistreaza in randul tinerilor sub 15 ani, unul din patru fumand zilnic.
Fundatia medicala „Pneuma” lanseaza cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun o petitie publica prin care ii invita pe toti cei care doresc o viata fara tutun sa solicite autoritatilor cresterea bugetului alocat activitatilor de prevenire si tratament al fumatului.
Petitia poate fi semnata intre 31 mai si 30 iunie, pe site-ulwww.fundatiapneuma.ro.
Sursa: Agerpres