Romania este una dintre cele mai vulnerabile economii, situandu-se pe pozitia a treia, dupa Ungaria si Cehia, intr-un clasament realizat de Credit Agricole – Corporate and Investment Banking. Topul continua cu Polonia, Vietnam si Ucraina, potrivit unui indice al vulnerabilitatii calculat de analisti, pentru 28 de tari din Europa de Est, Asia, Africa si America Latina.
Principalele criterii luate in calcul la construirea indicelui sunt fragilitatea financiara, fragilitatea suverana – adica situatia financiara a statului – si expunerea la economia europeana, ultimul factor avand cea mai mare pondere.
Dintre marile economii emergente, India este pe locul 9, Brazilia pe 11 si Rusia pe 14, iar China se afla pe penultimul loc, fiind una dintre cele mai putin vulnerabile economii, in pofida dependentei de exporturi si a cererii interne, considerata redusa relativ la populatie.
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a aratat ca situatia dificila in care se afla Romania este determinata si de majorarile salariale din ultimii ani acordate fara justificari economice. El a mai spus ca o continuare a ajustarilor in sectorul guvernamental va ajuta reluarea cresterii economice pe o baza sustenabila.
El a mai precizat ca inflatia va fi mai mare decat estimarile de pana acum. Astfel, banca centrala a revizuit prognoza de inflatie, pentru 2010, de la 7,8 la 8,2 procente, iar pentru anul viitor, de la 3,1 la 3,4%.
Guvernatorul BNR a adaugat ca inflatia ar urma sa reintre in intervalul tintit abia la finalul lui 2011, insa exista in continuare riscuri de abatere de la previziunile bancii centrale. Mugur Isarescu a mai spus ca BNR a stabilit o tinta de inflatie pentru 2012 de 3 procente, iar incepand din 2013 a fixat o tinta stationara de 2,5%.
Sursa: I.O.