Romania nu a reusit sa mentina ritmul reformelor in domeniul justitiei, inregistrand rezultate modeste, capacitatea sistemului judiciar fiind afectata de pierderea personalului, arata raportul interimar al Comisiei Europene publicat astazi, 23 martie, informeaza un comunicat oficial.
„Romania nu a reusit sa mentina ritmul reformelor pe care il stabilise pana la jumatatea anului 2009. Reforma judiciara a inregistrat rezultate modeste, iar in ceea ce priveste situatia dificila a resurselor umane din sistemul judiciar nu s-a observat nicio imbunatatire efectiva, capacitatea sistemului judiciar fiind in continuare pusa la incercare printr-o pierdere neta de personal”, subliniaza raportul interimar al Comisiei Europene.
Dezbaterea in Parlament a proiectelor de lege privind Codul de Procedura Civila si Codul de Procedura Penala a fost amanata din cauza perioadei electorale din a doua jumatate a anului 2009.
„Romania continua sa adopte masuri menite sa amelioreze consecventa jurisprudentei, dar inca nu s-a procedat la publicarea generala si permanenta a tuturor hotararilor judecatoresti. In schimb, au fost lansate alte initiative menite sa sporeasca eficienta procedurilor judecatoresti printr-o mai buna repartizare a volumului de munca al judecatorilor si prin transferarea sarcinilor administrative functionarilor din sistemul judiciar, desi deocamdata nu s-au inregistrat rezultate concrete in acest sens”, precizeaza documentul.
La capitolul combaterii coruptiei, raportul apreciaza rezultatele inregistrate de Directia Nationala Anticoruptie privind investigarea si judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, fiind observata o imbunatatire continua a rezultatelor inregistrate de Agentia Nationala de Integritate in urmarirea incompatibilitatilor, conflictelor de interese si averilor nejustificate.
„Datele privind masurile luate in vederea combaterii coruptiei la nivel local arata o crestere semnificativa a activitatii desfasurate de organele locale de urmarire penala. Ca raspuns la recomandarile formulate de Comisie, Romania a intreprins cateva masuri menite sa consolideze coordonarea si monitorizarea strategiei nationale anticoruptie pentru sectoarele vulnerabile si pentru administratia publica locala. In prezent, practicienii din domeniul juridic poarta discutii referitoare la un prim proiect al unui ghid destinat instantelor, care sa amelioreze consecventa, proportionalitatea si caracterul disuasiv al sanctiunilor aplicate in cazurile de coruptie”, se mai specifica in document.
Exista „intarzieri continue legate de judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, la care se adauga inconsecventa si clementa de care dau dovada instantele in ceea ce priveste sanctiunile impuse. Acestea reprezinta in continuare provocari majore pentru Romania„, noteaza raportul Comisiei Europene.
Comisia Europeana indeamna Romania „sa confere o importanta nationala stabilirii unei cooperari stranse si constructive intre diversii actori politici si sistemul juridic pentru a sprijini reformele necesare”.
„Romania trebuie sa intensifice in special eforturile menite sa asigure adoptarea rapida a proiectelor privind Codul de procedura civila si Codul de procedura penala, precum si legislatia de punere in aplicare si studiile de impact care se impun. Comisia Europeana va continua sa acorde sprijin Romaniei in acest sens si va prezenta, in vara acestui an, o noua evaluare aprofundata a progreselor inregistrate”, subliniaza documentul.
In cadrul mecanismului de cooperare si verificare stabilit pentru Romania au fost instituite urmatoarele obiective de referinta:
1. asigurarea unei transparente si eficiente sporite a actului de justitie, in special prin consolidarea capacitatii si raspunderii Consiliului Superior al Magistraturii, precum si raportarea si monitorizarea impactului noului Cod de procedura civila si noului Cod de procedura penala;
2. infiintarea, dupa cum a fost prevazut, a unei agentii de integritate cu responsabilitati legate de verificarea averilor, incompatibilitatilor si a potentialelor situatii de conflict de interese;
3. pe baza progreselor inregistrate, continuarea realizarii unor anchete profesionale si impartiale pentru sesizarea cazurilor de coruptie la nivel inalt;
4. adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si combatere a coruptiei, in special in cadrul administratiei locale.
Sursa: Mediafax