Consumul de heroina si cocaina are tendinte clare de declin, se arata in Raportul european privind drogurile 2014, realizat de catre Observatorul European de Droguri si Toxicomanii (EMCDDA) si lansat marti de Agentia Nationala Antidrog (ANA). Canabisul ramane drogul consumat cel mai frecvent in Europa, iar din cele mai recente estimari reiese ca aproximativ 74 milioane de adulti europeni (15-64 ani) au experimentat consumul de canabis la un moment in viata, circa 20 de milioane fiind inregistrati numai in ultimul an, potrivit Raportului.
Peste 80% dintre capturile inregistrate in Europa sunt de canabis. In raport se arata ca 81 de noi substante psihoactive au fost notificate de statele membre in anul 2013, iar in prezent sistemul de avertizare timpurie monitorizeaza 350 de substante. Din data de 8 mai au mai fost notificate 34 de noi substante cu efecte psihoactive, in timp ce mai mult de o substanta noua este raportata saptamanal la nivelul UE.
Dintre cele 81 de substante notificate in anul 2013, cele mai multe (29) sunt canabinoizi sintetici, in timp ce 30 de compusi nu corespund categoriilor chimice cunoscute (inclusiv plante si medicamente), ceea ce indica o crestere a diversitatii noilor droguri identificate.
Sistemul european de avertizare timpurie detecteaza, de asemenea, un numar crescut de medicamente si compusi care au uz legitim, dar care sunt totusi vandute pe piata ilicita ca ‘droguri legale’, ‘substante chimice utilizate in scop stiintific’ sau chiar ‘suplimente alimentare’.
Recent, au aparut noi opioizi sintetici si halucinogene, foarte potente din punct de vedere farmacologic, astfel incat din cantitati mici se pot produce doze multiple. Este cu atat mai greu sa fie detectate, cu cat aceste substante sintetice sunt mai potente, pentru ca in sange concentratia acestora este foarte mica, se arata in raport.
Internetul joaca un rol definitoriu in modul in care drogurile sunt vandute si prezinta provocari specifice in ceea ce priveste oferta de droguri clasice.
Potrivit datelor ANA, ultimul exercitiu de monitorizare pe internet, realizat in anul 2013, a dus la identificarea a 651 de vanzatori en-gros de substante noi cu efecte psihoactive catre cetatenii europeni. Numarul retelelor ascunse — asa numitele ‘darknets’ — care vand droguri traficantilor si consumatorilor, este in crestere. Faptul ca producatorii, furnizorii, retailerii, serviciile de gazduire pagini de web si de plata on-line au sediul in tari diferite, ingreuneaza eforturile de control.
Supradoza continua sa fie principala cauza de deces in randul consumatorilor de droguri si Heroina si metabolitii sai sunt prezenti in majoritatea supradozelor cauzatoare de decese raportate, de multe ori in combinatie cu alte substante, ca alcoolul sau benzodiazepine, potrivit Raportului european privind drogurile 2014.
Au fost raportate 6.100 decese prin supradoza in 2012, cifra similara celei raportate in 2011 cand s-a inregistrat o scadere comparativ cu 2008, an in care au fost raportate 7.490.
Pentru anul 2012, media ratei mortalitatii datorate supradozei in Europa este estimata la 17 decese la un milion de persoane cu varste intre 15 si 64 de ani. Rata mortalitatii nationale variaza considerabil si este influentata de factori precum tiparul de consum, caracteristicile populatiei consumatoare si practicile raportate. Ratele de peste 40 de decese la un milion au fost raportate in sase tari, cele mai mari fiind inregistrate in Norvegia (76) si Estonia (191).
Cantitatea de heroina confiscata in 2012 (5 tone) a fost cea mai scazuta din ultimul deceniu, reprezentand doar jumatate din cantitatea confiscata in 2002 (10 tone).
Sursa: Agerpres