Europenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, in conditiile in care beau echivalentul a 12,5 litri de alcool pur pe an, sau aproape trei pahare de vin pe zi, potrivit unui raport dat publicitatii azi, 28 martie, de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Comisia Europeana. Insa, in timp ce “titlul” de cei mai mari bautori din lume revine Uniunii Europene in ansamblu, in cazul careia consumul este aproape dublu fata de media mondiala, exista de asemenea variatii mari ale nivelurilor de consum de bauturi alcoolice intre regiuni, precum si diferente mari in ceea ce priveste frecventa, locul si timpul in care beau oamenii.
Zsuzsanna Jakab, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat ca ”onoarea dubioasa” care revine Europei de a avea dublul consumului mediu global de alcool are ”consecinte clare asupra sanatatii pentru consumatori, pentru cei din jurul lor si pentru societate”.
Intr-o calificare a consumului pe regiuni, cei mai mari bautori se afla in Europa Centrala si de Est – cu 14,5 litri de alcool pur pe adult pe an, comparativ cu 12,4 litri in Europa Centrala si de Vest, 11,2 litri in sudul Europei si 10,4 litri in tarile nordice.
Raportul prezinta insa o imagine diferita pe baza indicatorilor asa numitului ”consum periculos” – cum ar fi bautul in afara meselor, in locuri publice si in mod neregulat – denumit si ”exces de bautura”. In acest context, tarile nordice au inregistrat un scor de 2,8 al consumului periculos pentru sanatate – pe o scara in care 1 este cel mai putin daunator si 5 este cel mai daunator – in timp ce Europa Centrala si de Est a avut un scor doar putin mai ridicat – de 2,9. Europa Centrala si de Vest si sudul Europei au avut un scor de 1,5, respectiv 1,1.
Raportul OMS subliniaza ca exista mai mult de 40 de boli si tulburari legate de consumul de alcool, inclusiv dependenta de alcool si consumul daunator de alcool, boli de ficat, pancreatita cronica provocata de consumul de alcool, intoxicatii cu alcool si sindromul fetal de alcool. Exista de asemenea multe alte probleme in care alcoolul poate fi un factor care contribuie, cum ar fi leziuni si decese in accidente rutiere, precum si afectiuni precum cancerul si bolile de inima.
Documentul constatata ca in Uniunea Europeana, aproape 12% din totalul deceselor inregistrate in 2004 in randul persoanelor cu varsta intre 15 si 64 de ani au fost cauzate de alcool – echivalent cu 1 la 7 decese la barbati si 1 la 13 decese la femei. Doar peste 3% din decese au fost provocate din cauza alcoolului consumat de altii.
La nivel mondial, aproximativ 2,5 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza consumului de alcool, reprezentand aproximativ 3,8% din totalul deceselor, potrivit datelor oferite de OMS.
Sursa: Agerpres