Institutul National de Statistica a mentinut datele referitoare la cresterea economica inregistrata de Romania in primele trei luni din acest an, care a fost de 3,8%, comparativ cu perioada similara din 2013, si de 0,1% raportat la ultimul trimestru al anului trecut, industria avand cea mai mare contributie, de 2,3%, la cresterea Produsului Intern Brut, potrivit datelor Institutului National de Statistica, date miercuri publicitatii.
La cresterea PIB, in trimestrul I 2014 fata de trimestrul I 2013, au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia constructiilor, activitatilor de intermediere financiara si asigurari si a activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport care, impreuna, au avut o contributie negativa de 0,4%.
Contributii pozitive mai importante au avut urmatoarele ramuri: industria (2,3%), cu o pondere de 29,7% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 7,9%, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (0,6%), cu o pondere de 12,5% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 5,4%, informatiile si comunicatiile (0,3%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (4,3%), dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (7,4%).
Impozitele nete pe produs au avut o contributie la cresterea PIB de 0,8%, cu o pondere de 13,9% la formarea PIB, iar volumul de activitate s-a majorat cu 5,5%, releva datele INS.
In intervalul analizat, contributii negative la cresterea PIB au avut activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, cu 0,2%, constructiile si intermedierile financiare, cu cate 0,1% fiecare.
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al caror volum s-a majorat cu 6,7%, contribuind cu 4,4% la cresterea PIB, exportului net (cu o contributie de 0,7%), consecinta a cresterii cu 9,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere, usor mai mica, a volumului importurilor de bunuri si servicii cu 8,5%.
INS remarca, de asemenea, soldul pozitiv al balantei de plati. Ca urmare a scaderii volumului formarii brute de capital (cu 10,4%) aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de 1,5%.
Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I din 2014, a fost de 162,66 miliarde de lei, preturi curente. Ca serie bruta, PIB estimat pentru primul trimestru din 2014 a fost de 127,62 miliarde de lei preturi curente, in crestere — in termeni reali — cu 3,8% fata de trimestrul I din 2013.
Sursa: Agerpres