Comisia Europeana considera ca Romania a facut progrese in reforma judiciara si combaterea coruptiei, in perspectiva celor cinci ani analizati in raportul pe MCV publicat miercuri, insa obiectivele initiale nu au fost atinse, iar „procesul nu este inca sustenabil si ireversibil”. „In ciuda progreselor reusite de Romania, raportul conchide ca obiectivele fixate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificarea (MCV) nu au fost inca atinse. Implementarea unor legi abia a inceput in unele domenii, in timp ce in alte zone nu sunt asumate pe deplin, iar in general procesul nu este inca sustenabil si ireversibil”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene pe marginea raportului difuzat astazi, 18 iulie.
Totodata, controversele actuale referitoare la respectarea statului de drept reprezinta o amenintare serioasa privind progresele realizate pana in prezent si viitorul reformelor deja lansate, mentioneaza sursa citata.
De asemenea, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat, in declaratia sa de presa sustinuta azi, ca raportul „recunoaste multe dintre progresele relevante facute in cei cinci ani de la aderare, insa contine si recomandari pentru a fi finalizata implementarea obiectivelor stabilite”.
Potrivit comunicatului CE, multe dintre piesele necesare constructiei cadrului legislativ sunt instalate, iar procesul se concentreaza pe implementarea acestora.
„Romania a creat bazele pentru o modernizare substantiala a sistemului judiciar din Romania. Institutii ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala pentru Integritate (ANI) au acumulat deja un istoric convingator in privinta combaterii coruptiei la nivel inalt. Recent, deciziile instantelor in dosarele de coruptie la nivel inalt au rezolvat eficient cazurile cele mai sensibile, iar sistemul judiciar si-a aratat capacitatea de a fi independent”, se noteaza in comunicatul Comisiei.
In pozitia Comisiei Europene se mai arata ca problemele din reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei sunt chestiuni care preocupa marea majoritate a cetatenilor romani. „Un sondaj Eurobarometru efectuat de Comisie in luna mai a aratat ca 72% dintre romani isi doresc ca reforma sistemului de justitie din Romania sa fie sustinuta de Comisia Europeana pana va ajunge la standard comparabile cu cele din statele membre”, mentioneaza sursa citata, care arata ca raportul recomanda monitorizarea in cadrul MCV.
MCV a fost initiat la 1 ianuarie 2007 pentru a asigura indeplinirea angajamentelor asumate de Romania in domeniul continuarii reformei judiciare si a combaterii coruptiei, Comisia publicand rapoarte bi-anuale privind progresele inregistrate, insotite de rapoarte tehnice care analizeaza detaliat fiecare dintre obiectivele fixate pentru a fi indeplinite.
Raportul Comisiei Europene este realizat in baza informatiilor transmise de autoritatile romane si de statele membre UE, organizatiile internationale, experti independenti si “o varietate de alte surse”, precum si in baza misiunilor de experti care au vizitat Romania.
Sursa: Mediafax