Agentia Nationala de Integritate (ANI) a continuat sa proceseze un numar mare de cazuri de incompatibiliate si conflict de interese, dar implementarea rapoartelor sale, chiar si atunci cand au fost confirmate de decizii in instanta, a continuat sa fie pusa sub semnul intrebarii, releva raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) ce va fi prezentat miercuri, la Bruxelles, de Comisia Europeana.
Potrivit unor surse apropiate acestui dosar, consultate de Agerpres, documentul arata ca ANI a finalizat in 2014 un numar de 514 rapoarte, iar 638 de cazuri i-au fost notificate ANI.
In anul trecut, ANI a tratat 294 de cazuri de incompatibilitate, 101 de cazuri de conflict de interese administrativ, 60 de cazuri de conflict de interese penal, 30 de cazuri de diferente semnificative intre venituri si averi si 29 de cazuri de suspiciuni solide privind comiterea de fapte penale sau de coruptie.
Cazurile respective i-au vizat, printre altii, pe sase magistrati, trei secretari de stat, 14 consilieri judeteni, 11 senatori, 28 deputati, 60 de viceprimari, 84 de primari, un presedinte de consiliu judetean.
Raportul retine ca personalul si bugetul ANI au ramas stabile in 2014, dupa ce in anii precedenti se inregistrasera cresteri in aceasta privinta, si ca bugetul agentiei pentru 2015 a fost aprobat.
Cooperarea cu alte institutii pare sa se fi consolidat in anul trecut. Astfel, cooperarea cu DNA si serviciile de securitate este caracterizata drept buna, iar cea cu politia se imbunatateste, desi majoritatea notificarilor ajunse la ANI provin de la persoane fizice.
Un domeniu in care exista potential de cooperare este colaborarea cu Procuratura Generala, inclusiv in privinta urmaririi potentialelor ilegalitati legate de declaratii false.
Raportul mai mentioneaza faptul ca in 2014 a ramas neschimbat cadrul juridic principal al ANI, in pofida faptului ca unii parlamentari au propus amendamente la regulile de incompatibilitate. Totusi, cadrul juridic general privind integritatea este afectat si de legislatia care este centrata pe alte politici publice, adauga raportul Comisiei Europene.
In privinta Consiliului National de Integritate, documentul indica faptul ca in 2014, aceasta institutie a intervenit in cateva ocazii pentru a proteja independenta ANI si de a apara personalul sau fata de presiuni din afara. Un exemplu concret al unei astfel de presiuni a fost cererea de demisie a presedintelui ANI dupa o decizie, validata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), cu privire la incompatibilitatea unui candidat la alegerile pentru Parlamentul European (Mircea Diaconu, n.r). Cu acea ocazie, Consiliul National de Integritate a emis o declaratie in apararea ANI.
Raportul critica parlamentul roman pentru ca nu a reusit sa respecte decizii ale Curtii Constitutionale (CCR) si pentru ca actionat prea lent in cazul ridicarii imunitatii unor parlamentari in cazuri cu caracter penal.
Documentul saluta numarul crescand de cazuri identificate de coruptie contra unor judecatori si procurori, dar ca si in Bulgaria, critica performantele mai reduse in privinta condamnarilor si a confiscarii averilor.
O alta problema mentionata in raportul MCV este coruptia din educatie si sistemul de sanatate.
Sursa: Agerpres