Peste 100 de persoane au fost arestate in ultimii ani, datorita programelor de supraveghere electronica si telefonica in strainatate ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din Statele Unite, a anuntat miercuri o comisie care a anchetat activitatea NSA. Comisia publica, independenta si consultativa „Privacy and Civil Liberties Oversight Board” (PCLOB), alcatuita din cinci membri, a aprobat oficial miercuri un raport cu privire la programele de supraveghere ale NSA in strainatate, inclusiv PRISM, pentru a le valida legalitatea.
Expertii au ajuns la concluzia ca supravegherea comunicatiilor electronice si telefonice ale cetatenilor non-americani in strainatate, in conformitate cu articolul 702 al legii privind spionajul, a fost unul dintre cele mai eficiente instrumente ale serviciilor americane de informatii in lupta contra terorismului.
Potrivit acestei analize a operatiunilor NSA, in aproximativ 30 de cazuri, informatiile obtinute datorita acestor programe „au fost catalizatorul initial care a permis identificarea unor teroristi necunoscuti anterior si/sau a unor planuri de atentate”.
In alte aproximativ 20 de cazuri, supravegherea a contribuit la o ancheta antiterorista aflata in desfasurare. „Potrivit unui bilant aproximativ, pot fi identificate peste 100 de arestari pentru fapte legate de terorism”, informeaza raportul.
Potrivit comisiei PCLOB, „15 dintre cazurile examinate implica o legatura cu Statele Unite, in timp ce aproximativ 40 vizeaza exclusiv agenti sau planuri in alte tari”.
Sursa: Mediafax