Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a atins in luna martie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, dar si a tensiunilor geopolitice din regiunea Marii Negre, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters. FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne si zahar.
In luna martie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 212,8 puncte, in crestere cu 4,8 puncte (sau 2,3%) fata de valoarea inregistrata in luna februarie si totodata cea mai ridicata valoare inregistrata dupa luna mai 2013. ‘Asa cum ne asteptam, indexul a fost influentat de conditiile nefavorabile din SUA si Brazilia precum si de tensiunile geopolitice din regiunea Marii Negre’, a declarat economistul sef Abdolreza Abbassian.
FAO a precizat ca au fost inregistrate cresteri de preturi la toate grupele de produse alimentare, cu exceptia produselor lactate care au scazut pentru prima data in ultimele patru luni (minus 2,5%). Cele mai mari cresteri au fost inregistrate la zahar (7,9%) si la cereale (5,2%). De asemenea, FAO estimeaza ca in 2014 productia mondiala de grau va fi de 702 milioane tone, cu doua milioane de tone mai putin decat o prima estimare publicata luna trecuta. Conform noilor estimari, recolta de cereale din acest an va fi cu 2% mai mica decat recolta record inregistrata anul trecut.
‘Este prea devreme sa facem prognoze adecvate cu privire la productia de cereale din acest an deoarece multe recolte nu au fost inca plantate iar vremea ramane un factor cheie care influenteaza recoltele’, a precizat Abdolreza Abbassian.
Miercuri a inceput la Bucuresti cea de-a 29-a Conferinta Regionala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru Europa si Asia Centrala, eveniment la care vor fi prezenti peste 350 de participanti din 55 de tari din zona Europa si Asia Centrala.
Sursa: Agerpres