Romania aloca cele mai mici sume pentru educatia prescolara din Uniunea Europeana, alaturi de Irlanda, care are una dintre cele mai mari rate ale abandonului scolar si Bulgaria, aflata pe primul loc in topul saraciei si excluziunii sociale in randul copiilor mai mici de sase ani – sunt concluzii ale raportului ‘Educatia si ingrijirea copiilor prescolari’, publicat de Comisia Europeana.
Potrivit unui comunicat de presa al organizatiei Salvati Copiii remis luni Agerpres, de peste doua decenii, Romania se mentine in topul primelor 5 tari europene cu cea mai mare rata de abandon scolar, rata ce este mult mai mare in cazul categoriilor defavorizate de copii, in special in randul celor de etnie roma, dovada ca peste trei sferturi dintre copiii romi care abandoneaza scoala nu au parte de educatie prescolara.
„Alte cifre relevante despre accesul copiilor romi la educatie: 70% nu merg la gradinita, 80% dintre tinerii care nu ajung niciodata la scoala sunt de etnie roma iar 38% dintre acestia sunt analfabeti functionali. Mai mult, la varsta de 6 ani, ponderea copiilor romi care sunt la scoala este de peste 5 ori mai mica decat media nationala. Potrivit raportului sus-mentionat, principalul criteriu in functie de care copiii merg sau nu la gradinita este cel financiar. Or, in tara noastra, jumatate dintre copiii cu varste mai mici de sase ani sunt afectati de saracie sau excluziune sociala. Prin comparatie, in majoritatea statelor membre UE, aceasta pondere variaza intre 12 si 19 procente. Asa se explica de ce, desi Romania este una dintre putinele tari care ofera educatie prescolara gratuita, costurile se pot dovedi totusi prea mari, din perspectiva cheltuielilor indirecte: alimentatie, rechizite, imbracaminte, incaltaminte, acces la servicii de igiena”, sustine organizatia.
Conform sursei citate, in timp ce la nivelul UE sumele publice alocate ciclului prescolar au crescut in ultimii ani, ajungand la o medie de 0,52% din PIB, Romania si Polonia sunt singurele tari membre in care aceste cheltuieli au fost reduse.
Conform raportului ‘Educatia si ingrijirea copiilor prescolari’, Romania aloca pentru ciclul prescolar 0,35% din PIB, Bulgaria—0,92%, Ungaria—0,7%, Republica Ceha—0,5%, Danemarca—1%.
„Pentru a diminua fenomenul abandonului scolar si a reduce decalajul la invatatura pentru copiii aflati in pragul excluziunii sociale, Salvati Copiii Romania desfasoara, de doi ani, initiativa Gradinitele estivale, parte dintr-un program mai amplu, ‘Sanse egale pentru toti copiii, intr-o societate fara discriminare’, finantat de catre Fundatia Ikea. Proiectul prevede inaugurarea a 30 de gradinite (cate zece in fiecare an) functionale pe perioada verii, pentru a facilita cresterea nivelului de pregatire pentru scoala si accesul la educatie primara, dar si pentru a preveni abandonul scolar pe termen lung al copiilor proveniti din medii defavorizate. Cele zece gradinite implicate in acest an sunt in Bucuresti si in judetele Arges, Constanta, Dambovita, Iasi, Dolj si Tulcea”, precizeaza Salvati Copiii.
Astfel, timp de doua luni, incepand de luni, copiii beneficiaza de cursuri gratuite, organizatia asigurandu-le rechizitele, cate o gustare zilnica, alimente pentru familie si o serie de produse igienico-sanitare. Ulterior, dupa data de 15 septembrie, copiii care au participat la cursuri sunt inscrisi la gradinita sau scoala si sunt monitorizati pe tot parcursul anului scolar.
Metodologia de lucru a fost inaintata catre Ministerul Educatiei iar unele gradinite din Bucuresti au inceput deja sa implementeze programul cu resurse proprii.
Sursa: Agerpres