Singura tara din Uniunea Europeana in care a avut loc o ameliorare in general a situatiei in materie de democratie este Romania, unde situatia s-a calmat dupa tentativa de suspendare din functie a presedintelui tarii si dupa tensiunile politice legate de acest fapt in 2012, se arata intr-un raport al Freedom House, dat publicitatii miercuri, 11 iunie, in Statele Unite.
In raportul institutului american Freedom House, intitulat ”Nations in Transit 2014”, au fost evaluate pentru anul 2013 un numar de 29 de tari, dintre care 13 au fost cotate ca avand regimuri democratice, 6 — in tranzitie si 10 — cu regimuri autoritare.
Referitor la tarile membre ale Uniunii Europene, in raport se mentioneaza ca ratingul Ungariei a scazut pentru al saselea an consecutiv si tara aproape ca nu se mai incadreaza in categoria „democratii consolidate”.
Coruptia s-a agravat in intreaga regiune si in tari precum Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovenia situatia s-a degradat. De asemenea, presiunile politice si economice a dus la scaderi de rating la categoria ”mass media independente” in Estonia, Lituania si Republica Ceha.
In Balcani s-au inregistrat evolutii pozitive in cursul anului 2013, inclusiv aderarea Croatiei la Uniunea Europeana si incheierea unui acord istoric intre Kosovo si Serbia, dar, din cauza guvernarilor disfunctionale, continua sa scada ratingul in materie de democratie in regiune in general.
Totodata, raportul institutului american indica Rusia ca model si inspiratie pentru politicile ce au determinat un regres al institutiilor libere in intreaga Eurasie si au dus la un nivel alarmant al represiunii in cursul anului trecut.
”Evenimentele din 2013 arata ca regimul din Rusia are rolul de model pentru alti lideri autoritari, chiar si in state unde autoritatile i-au depasit deja pe omologii lor rusi in ceea ce priveste brutalitatea si intoleranta institutionalizata”, a afirmat Sylvana Habdank-Kołaczkowska, director de proiect al raportului. ”In urma cu zece ani, una din cinci persoane din Eurasia traia sub un regim autoritar consolidat, cum era definit in raport. In prezent, aproape patru din cinci persoane sunt in aceasta situatie, si tendinta se accelereaza”, a afirmat Habdank-Kołaczkowska.
Raportul ”Nations in Transit 2014” considera reculul in materie de guvernare democratica ca fiind tendinta dominanta in intreaga Eurasie si in Balcani, precum si in Europa Centrala postcomunista, unde persistenta clientelismului si a coruptiei au fost evidente anul trecut.
Cu toate acestea, anul 2013 a avut si unele evolutii pozitive. Kosovo, Albania si Georgia au primit ratinguri mai bune datorita desfasurarii alegerilor in conditii mai bune si a transferului pasnic de putere.
Sursa: Agerpres