Libertatea de exprimare pe Internet a avut de suferit in 2014, dupa ce mai multe state au folosit drept pretext programele de supraveghere americane pentru a inaspri cenzura, potrivit unui raport al organizatiei Freedom House.
Libertatea pe Internet a fost limitata in 36 din cele 65 de state analizate, anunta organizatia.
Potrivit raportului, guvernele au folosit in unele cazuri dezvaluirile privind programele de supraveghere ale NSA pentru a justifica initiativele vizand controlul utilizatorilor de Internet.
„Unele tari adopta legi care legitimeaza represiunea deja existenta si considera disidenta online drept infractiune”, subliniaza Freedom House.
„Tot mai multe persoane sunt arestate din cauza activitatii lor pe Internet. De asemenea, se fac multe presiuni asupra presei online care trebuie sa-si cenzureze singura continutul sau este amenintata cu actiuni in justitie”, denunta raportul.
Iranul este statul care respecta cel mai putin libertatea pe Internet, potrivit Freedom House, fiind urmat de Siria, China, Cuba, Etiopia si Uzbekistan.
Doar 19 dintre tarile analizate respecta pe deplin libertatea pe Internet, cel mai bun scor obtinandu-l Islanda si Estonia. Treizeci si una de tari respecta „partial” libertatea pe Internet, iar alte 19 nu o respecta.
Totusi, in majoritatea statelor se observa o diminuare a libertatii pe internet, informeaza Freedom House, adaugand ca 41 de state au adoptat sau au propus legi ce limiteaza libertatea de exprimare in mediul online.
Cea mai dure masuri pentru limitarea libertatii pe internet au fost luate in Turcia si in Rusia. In cazul Rusiei, raportul citeaza numeroase legi noi prin care prevad blocarea continuturilor online si urmarirea penala a persoanelor pentru disidenta politica.
Sursa foto: Mediafax
Sursa: Mediafax