Constitutia Romaniei si alte legi protejeaza libertatea religioasa, iar guvernul respecta, in general, acest drept, dar exista si cazuri de discriminare pe baza de religie, se arata in raportul pe 2013 al Departamentului american de Stat privind libertatea religioasa.
„Constitutia si alte legi protejeaza libertatea religioasa, iar guvernul, in general, respecta libertatea religioasa. Totusi, autoritatile locale nu reusesc in continuare sa raspunda la plangerile din partea grupurilor minoritare religioase privind discriminarea. O problema semnificativa ramane lipsa de progrese in ceea ce priveste restituirea bisericilor greco-catolice date in 1948 de catre regimul comunist Bisericii Ortodoxe”, se arata in raportul Departamentului de Stat.
„Au existat cazuri de discriminare sociala pe baza afilierii religioase, a credintelor sau practicilor religioase. Unii preoti ortodocsi continua sa manifeste ostilitate fata de grupurile religioase neortodoxe, inclusiv prin refuzarea accesului in cimitire„, se mai arata in raport.
Potrivit documentului, Biserica Greco-Catolica a contestat rezultatele de la recesamantul din 2011, sustinand, intr-o scrisoare trimisa premierului, ca „multi repondenti au fost intimidati si nu si-au declarat adevarata confesiune, iar unii recenzori au refuzat sa inregistreze confesiunea greco-catolica”.
Autorii raportului noteaza ca, desi legile protejeaza libertatea religioasa, exista restrictii legale privind grupurile religioase in ceea ce priveste inregistrarea lor si conferirea unui statut oficial. Astfel, o asociatie religioasa trebuie sa aiba cel putin 300 de membri si sa furnizeze datele personale ale acestora, in timp ce orice alt fel de asociatie are nevoie de trei membri pentru a fi inregistrata.
Totodata, asociatiile religioase beneficiaza de anumite scutiri fiscale „potrivit Codului fiscal”. Documentul noteaza insa ca in Codul fiscal nu exista o reglementare privind scutirea de taxe pentru asociatiile religioase.
Raportul mentioneaza faptul ca exista o lege pentru restituirea proprietatilor religioase confiscate intre 1940 si 1989, inclusiv cele evreiesti, dar ca, in practica, unele autoritati locale incearca sa impiedice restituirea acestor proprietati. Astfel, raportul Departamentului de Stat arata ca autoritatile romane refuza in continuare sa restituie cladirea Bibliotecii Batthyaneum, desi exista in acest sens o Ordonanta guvernamentala si o condamnare la CEDO.
De asemenea, grupurile religioase neortodoxe se confrunta in continuare cu dificultati privind accesul in cimitire si obtinerea de pamant pentru construirea de cimitire, potrivit sursei citate. Conform raportului Departamentului de Stat, s-au inregistrat atitudini antisemite si cazuri de negare a Holocaustului.
Sursa: Mediafax