Politicile de austeritate din tarile dezvoltate ii afecteaza pe copii, constata Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) in raportul sau anual asupra situatiei copiilor din economiile avansate, publicat miercuri si citat de France Presse. Intr-un clasament al celor mai afectate tari, Romania s-a plasat pe ultima pozitie.
“Multe guverne explica faptul ca trebuie sa rezolve problema datoriei pentru a nu lasa aceasta sarcina pe umerii generatiilor viitoare”, a notat Chris de Neubourg, care conduce departamentul de cercetare politica si sociala din cadrul UNICEF. ““Dar daca aceasta reducere a cheltuielilor vizeaza educatia sau familiile modeste factura este prezentata copiilor acum”, a subliniat el, intr-o conferinta de presa la Geneva.
Raportul examineaza modificarile legate de conditia copiilor in deceniul 2000-2010 in 29 de tari, potrivit unor criterii de reusita scolara, rata de natalitate in randul adolescentilor, nivel de obezitate infantila, frecventa a disputelor intre elevi si consum de tutun, alcool si droguri.
Olanda, Norvegia, Islanda, Finlanda si Suedia ocupa primul loc al clasamentului. Franta se situeaza pe pozitia a 13-a, in spatele Sloveniei, Statele Unite ale Americii ocupa pozitia a 26-a, iar Romania este pe locul 29, fiind totodata si cea care incheie clasamentul tarilor avute in vedere de raport.
Chris de Neubourg a estimat ca nivelurile de saracie la copii au crescut in mai multe dintre aceste tari. “Cel mai rau este sa va reduceti investitiile in aceasta generatie, riscand astfel sa ii faceti pe copii sa plateasca si acum si pe viitor”, a opinat expertul.
Pe de alta parte, el a invocat exemplul Marii Britanii, clasata pe pozitia 21 intr-un studiu similar realizat in 2007, raportat la situatia din 21 de tari, si care acum a ajuns pe locul 16 dupa ce a depus eforturi pentru a imbunatati situatia copiilor.
Sursa: Agerpres