Blocul 46A de pe strada Horea din Baia Mare a ajuns sa ii preocupe pe politicieni mai mult decat oamenii care il populeaza. Chiar daca alesii se arata preocupati de soarta locatarilor care stau in mizerie pana in gat si care fac foc de tabara in apartamente ori gatesc in fata blocului pe vetre improvizate, in realizate miza scandalului iscat in jurul acestui imobil este una clar politica. Dovada a venit odata cu demersurile facute de consilieri in sedinta de marti a forului.
Alesii baimareni au fost pusi in postura sa revina asupra celei de-a doua hotarari de consiliu prin care au aprobat cumpararea blocului Horea 46A, stabilind si TVA-ul aferent afacerii, pe care au adoptat-o in vara acestui an. Sesizata de secretarul Primariei Baia Mare, Rodica Brad, Institutia Prefectului a cerut printr-o adresa oficiala revizuirea actului pana cel tarziu la data de 31 octombrie. De asemenea, a fost sesizata Curtea de Conturi, careia i s-a cerut sa se pronunte in legatura cu legalitatea manevrelor financiare efectuate in momentul achitarii imobilului.
Zis si facut. Dupa ce au impartit bani de la buget ori functii si au aprobat extinderi de spatii peste extinderi, consilierii baimareni au dezbatut la capitolul ”Diverse” si cererea prefectului Gyongyike Bondi. Reprezentantul guvernului in teritoriu a atras atentia ca hotararea este ilegala, pentru ca nu a fost votata de doua treimi din consilieri, asa cum ar fi trebuit in cazul unor decizii care privesc patrimoniul, si a cerut revocarea ei.
Brusc, dupa mustrarea scrisa a prefectului, alesii au constientizat ca au gresit, desi nu erau straini de eroare pentru ca secretarul primariei le-a atras atentia inca in momentul votului ca nu respecta legea. Dupa un obicei care aproape s-a incetatenit in Consiliul Local, alesii au considerat atunci ca pot sa procedeze dupa bunul plac si nu dupa litera legii.
Marti, probabil si cu gandul de a nu fi bantuiti de DNA, consilierii s-au razgandit si si-au acceptat greseala, insa numai pe jumatate. Ei au votat pentru revocarea hotararii in care s-a stabilit pretul imobilului Horea 46A cu tot cu TVA, dar numai dupa ce au calculat efectul ridicarii mainii ”pentru” si s-au convins ca justitia nu are ce sa le faca.
Revocarea va avea efecte inclusiv asupra contractului de vanzare-cumparare incheiat intre primarie si AF Chira, care trebuie modificat prin decizie judecatoreasca. Ricoseul a fost studiat, insa. Potrivit presupunerilor secretarului Rodica Brad, nimeni nu va pierde in final.
Discutiile dintre consilieri nu au fost simple, pentru ca au survenit negocierilor intre grupurile politice ori afini purtate pe hol si unor inghionteli pe sub mese si priviri taioase comise in sala. ”Circoteca”, cum a caracterizat sedinta tocmai consilierul care a condus-o – Mircea Dolha, a continuat si mai in forta cand s-a supus dezbaterii oferta unui cotidian local de a cumpara blocul Horea 46A.
Cazul aproape ca a fost aruncat in derizoriu, iar balacareala a intrecut-o pe cea specifica zonei de periferie in care este situat blocul cu pricina. Diferenta a fost doar in cravatele de marca si costumele la dunga pe care amaratii de pe Horea nu le au. Alesii baimareni s-au amuzat unii pe seama altora, au ajuns chiar sa voteze… ca sa voteze si si-au pierdut timpul cu o pseudo-initiativa asupra careia era clar ca nu isi vor da girul (de a aproba o hotarare de cesiune a contractului de vanzare-cumparare a blocului Horea 46A catre publicatia baimareana) ca apoi sa poata zice ca… si-au tras-o la gioale.
Sursa: Meda Muntean