Vezi VIDEO
Craciunul in Maramures reprezinta un adevarat rasfat al simturilor. In aceasta perioada se aud colinzi aproape la fiecare casa, dar mai ales miroase a fripturi, carnati, sorici si cozonaci. Obiceiul din batrani spune ca masa pentru aceasta sarbatoare importanta a anului trebuie sa fie incarcata cu bunatati, pentru ca oaspetii sa se simnta primiti asa cum se cuvine, iar ca sa nu se faca de ras, gazdoaiele din satele maramuresene sunt in pregatiri de cateva saptamani bune. Pentru a vedea cum s-au preparat o parte din bucatele traditionale, eMaramures va prezinta imagini video si relatari ale unor maramureseni care, prin exercitiu, au devenit specialisti in … „porcarii” – cum sunt numite mancarurile din carne de porc la tara.
Prima traditie pe lista, in fiecare iarna, e taiatul porcului si maramuresenii nu renunta la ea in ciuda restrictiilor impuse de Uniunea Europeana. Chiar daca porcul e uneori parlit cu gaz in loc de paie, injunghierea animalelor se face dupa reteta din batrani. Si asta chiar daca normele europene impun asomarea. Copiii sunt cei care gusta primii din porc – de obicei din ureche sau coada-, iar dupa aceea gospodarii incep cu adevarat prepararea bunatatilor.
Barbatii sunt cei care se ocupa de partea grea a muncii, iar apoi femeile se pun pe condimentat carnea si preparat carnatii, caltabosii si sangeretele. “La carnat am pus usturoi, acum punem sare, se pune piper, un pic de boia si se face dupa gust. Dupa aceea se baga in cusca pentru carnati si se baga in mat”, a explicat unul dintre cei care s-au ocupat de transatul si pregatitul porcului.
“Rolul femeilor este sa se ocupe sa taie carnita la fripturica, untura la jumari. In rest, sa se pregateasca framantatul carnii, sa gustam si sa facem carnatii, caltabosii, dar cu ajutorul barbatilor, ca nu putem noi singure”, a punctat si una dintre gazdoaiele din Maramures.
Dupa ce si ultima bucatica de carne a fost folosita iar munca s-a incheiat, toti cei care au participat la taiatul porcului iau parte la un ospat de pomina. In satele maramuresene se numeste pomana porcului, iar bucatele care se pun pe masa sunt exact cele pentru care s-a trudit o zi intreaga.
Sursa: Andrei Gherghel