Discutia premierului Emil Boc cu reprezentantii ministerelor pe marginea proiectelor de legi pe care Guvernul isi va asuma raspunderea s-a incheiat, sambata, 5 septembrie, in jurul orei 18.00, urmand ca actele normative sa ajunga luni, la prima ora, in Parlament. La dezbaterile de la Palatul Victoria nu s-au mai facut modificari pe texele de lege, doar anumite corelari intre ministere si verificari.
Premierul Emil Boc s-a intalnit, azi, cu ministrii Muncii, Educatiei, Justitiei, Ministerul Finantelor fiind reprezentat la nivel de secretar de stat pentru o ultima verificare a celor trei proiecte de legi privind educatia, salarizarea unica in sistemul bugetar si restructurarea agentiilor din subordinea sa, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului cu FMI si Comisia Europeana.
Premierul le-a cerut, miercuri, membrilor Cabinetului sau sa redacteze, pana la sfarsitul saptamanii, proiectele pe care-si va asuma raspunderea, trecand in text observatiile si modificarile care au fost facute in sedinta saptamanala de Guvern.
Guvernul a decis sa-si asume raspunderea pe cele trei pachete de legi privind Educatia, salarizarea unica in sistemul bugetar si restructurarea agentiilor din subordinea sa, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului cu FMI si CE.
Discutiile s-au axat pe Legea unica a salarizarii, intrucat acest act normativ a fost finalizat abia vineri seara, 4 septembrie. In cursul zilei de vineri, reprezentantii confederatiilor patronale si ai federatiilor sindicale ale bugetarilor au discutat din nou, impreuna cu ministrul muncii, Marian Sarbu, si ministrul de finante, Gheorghe Pogea, proiectul legii salarizarii unitare in sectorul bugetar.
Potrivit presedintelui CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, in Legea unica a salarizarii, s-a convenit introducerea in Produsul Intern Brut (PIB) ponderea cheltuielilor cu forta de munca, reflectandu-se in PIB si evolutia salariului minim pentru intreg sectorul bugetar de la 705 lei, in 2010, ponderat pana la 1.100 lei, in 2015.
„La nivel de principiu s-a stabilit ca pentru angajatii cu studii superioare coeficientul de baza pe grila de salariu sa plece de la 1,75 salarii brute pe economie, iar la studiile medii de la acest procent in jos. S-a redactat din nou articolul 33, care se refera la garantarea in plata a valorii salariilor actuale incluse cu sporurile existente, pana cand cresterile pe noua grila de salarizare plus cele aferente conform grilei va atinge valoarea salariilor existente in plata astazi”, a declarat liderul sindical.
Bogdan Hossu sustine ca la functiile de conducere au scazut coeficientii, crescand la functiile de executie, asigurandu-se astfel un mai bun echilibru. Totodata, au scazut coeficientii pentru primul-ministru, presedintii celor doua Camere, presedintele Curtii de Conturi, la 11,6 salarii brute pe economie de la 11,8 cat erau initial. Au crescut coeficientii in justitie, dar la functiile de jos ale salarizarii.
Sursa: Agerpres