Incepand din acest an, Danemarca va dezvolta o strategie de razboi cibernetic impotriva unor tari si organizatii ostile, a raportat cotidianul danez Politiken, citat de sputniknews.com Aproximativ 465 milioane de coroane (75 milioane dolari) vor fi investite in crearea unei unitati de razboi cibernetic ofensiv pana in 2017, o masura prezentata initial de Ministerul Apararii.
Potrivit planului sau, sarcina va fi atribuita Serviciului de Informatii al Apararii (FE) si va fi pentru prima oara cand agentia de spionaj va avea competente de a efectua atacuri cibernetice, subliniaza cotidianul Jydske Vestkysten.
Atacurile cibernetice pot fi efectuate pentru a paraliza sistemele de aparare aeriana, de electricitate si de alimentare cu apa ale inamicului, precum si web site-urile esentiale, afirma Politiken.
Decizia intervine ca reactie la atacurile hackerilor impotriva industriei de aparare daneze, Ministerului Economiei si Afacerilor, Autoritatii Maritime, explica The Local. Mai multe companii au fost de asemenea vizate, cu China vazuta ca principal suspect.
Cu toate acestea, initiativa de a trece de la aparare la atac in razboiul cibernetic a provocat dezbateri. Expertii nu sunt de acord ca un atac cibernetic ar putea fi considerat egal cu o operatiune militara si daca da, atunci in ce masura, deoarece declansarea razboiului necesita aprobarea parlamentului.
„Cand mergem la razboi, parlamentul este cel care il declara si armata il poarta”, a declarat Anders Henriksen, un savant de la Universitatea din Copenhaga, pentru Politiken.
Ministrul apararii Nicolai Wammen asigura ca razboiul cibernetic nu va contrazice legislatia nationala. „Sunt convins ca obligatia constitutionala de a include parlamentul in aceasta situatie poate fi reconciliata cu orice preocupari legate de implementarea si securitatea operatiunii”, a afirmat el, citat de The Local.
Sursa: Agerpres