In goana de zi cu zi, multi au trecut cu vederea peste faptul ca Pastele insemana un bun prilej de curatenie sufleteasca, de impacare cu sinele, si nu un weekend prelungit in care singurul scop este sa te ghiftuiesti, iar apoi sa te odihnesti. E bine ca, din cand in cand, cineva, indiferent cine, sa le aduca aminte oamenilor prea ocupati ca sarbatorile pascale nu se rezuma doar la drob, sarmale, iepurasi de ciocolata, cozonaci ori vin, chiar daca reimprospatarea memoriei se face intr-un mod spectaculos, teatral, cum s-a intamplat vineri pe strazile din Baia Mare.
Cateva sute de persoane au asistat din curiozitate, din intamplare sau din convingere la procesiunea care a refacut ”Drumul Crucii”. A fost pentru al patrulea an consecutiv cand a avut loc o asemenea actiune in Baia Mare.
Marsul a fost o reprezentare dramatica a “Drumului Crucii “ pe care l-a parcurs de Iisus Hristos in Vinerea Mare. Organizatorii, Asociatia Religioasa ”Logos Mission” si Biserica ”Logos” din Baia Mare, au ales sa prezinte momentul dupa un tipic americanesc, sustinand un adevarat spectacol direct in mijlocul oamenilor, tocmai pentru a-i avea mai usor alaturi.
Intitulat “Drumul Crucii – Cu moartea pe moarte calcand”, marsul a adunat credinciosi costumati in haine de epoca si care i-au intruchipat pe Iisus Hristos, soldatii romani, Pilat din Pont, Maria – mama lui Iisus si mironositele ce l-au condus pe Mantuitor spre Rastignire.
Impresionati au fost mai ales copiii, care in dese randuri au inchis ochii ori si-au pus mana la gura ca sa isi reprime tipetele cand au vazut cum ”barbatul plin de sange” este ”batut mar” de soldati, dupa cum au descris unii scenele.
"Mama, ce-i da!", i-a spus unul dintre pusti prietenului sau de joaca, care urmarea cu atentie si stupoare momentul in care Iisus a cazut pe asfalt sub ploaia de lovituri primite. Nici unul, nici celalalt nu s-au gandit vreo clipa ca imbrancelile nu ar fi reale.
Interesati au fost si adolescentii care au filmat si fotografiat non-stop cu telefoanele mai ales scenele de maxima brutalitate pe care sa le poata arata apoi prietenilor de pe internet.
Unele batrane care au fost martore la eveniment au varsat cu adevarat lacrimi pe parcursul procesiunii, fiind emotionate profund de interpretarea fidela a artistului ceramist Daniel Les care l-a intruchipat pe Iisus. Crucea grea din lemn carata de acesta in spate si care din cand in cand cadea pe asfalt cu un zgomot destul de puternic ca sa atraga atentia a fost pipaita de unii carora le-a fost greu sa creada ca Daniel Les nu triseaza pentru a parcurge drumul mai usor.
Marea nedumerire a fost chiar modul in care artistul a putut rezista imbrancelilor, cazaturilor, dar mai ales sub greutatea crucii pe cel aproximativ un kilometru pe care l-a parcurs in mars. Explicatia a venit chiar la final, Daniel Les recunoscand ca nu ii este usor pentru ca face totul din suflet.
Tinerii crestini au declarat ca prin organizarea evenimentului au dorit ”constientizarea credinciosilor ca Pastele reprezinta esenta crestinismului”.
Sursa: Meda Muntean